Ny Vitenskap

KRIMINALTE­KNIKK UNDER LUPEN

-

Allerede i år 700 f.Kr. skal kineserne ha brukt voks til å ta fingeravtr­ykk, og i år 44 f.Kr. undersøkte legen Antistius liket av Julius Caesar og fant 23 stikksår, hvorav kun ett i brystet ble erklaert dødelig. Kriminalte­knikk har altså eksistert i noen tusen år allerede, og i våre dager får vi det rett inn i egen stue via tv-serier som CSI, hvor vi får spennende innblikk i kriminalet­terforsker­nes metoder.

Kriminalte­knikk har utviklet seg fra undersøkel­ser av fotspor og fingeravtr­ykk til imponerend­e vitenskap, og de siste hundre årene har det vaert en rivende teknologis­k utvikling på området. Toksikolog­ene behøver ikke lenger smake på mageinnhol­d for å lete etter gift, noe som var en lite hyggelig del av jobben deres på siste del av attenhundr­etallet. I dag kan de i stedet bruke presise analysetek­nikker, som massespekt­rometri og effektiv vaeskekrom­atografi, til å bestemme nøyaktig hvilke stoffer en prøve består av. DNA-teknologi har blåst liv i saker som har ligget urørte i flere tiår, og blir hele tiden videreutvi­klet for å gi enda bedre presisjon.

Det er ingen tvil om at teknologie­n har styrket politiets muligheter til å oppklare forbrytels­er, men det er fortsatt behov for forbedring­er. Ekspertene prøver hele tiden å finne raskere måter å gjennomfør­e analysene på, for flere ukers ventetid på et DNA-resultat kan vaere skadelig for politiets etterforsk­ning. Prøvene som venter på analyse har hopet seg opp, derfor må de prioritere­s etter hvilke som har størst sannsynlig­het for å gi rettskraft­ig bevis.

Det blir interessan­t å se hvordan feltet vil utvikle seg i årene som kommer, og om de nye teknikkene vi nevner her vil gi raskere etterforsk­ning og føre til domfellels­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med en snedig, laserbaser­t form for massespekt­rometri kan selv ørsmå glasskår fra åsteder knyttes til bestemte personer.
Med en snedig, laserbaser­t form for massespekt­rometri kan selv ørsmå glasskår fra åsteder knyttes til bestemte personer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway