Ny Vitenskap

Narkotest i veikanten

-

Legemidler og narkotika kan hemme reaksjonse­vnen, påvirke vurderings­evnen og stimulere til å ta større risiko, og alt dette reduserer et menneskes evne til å kjøre trygt. Det er viktig å huske at ikke bare ulovlige preparater lager problemer; folk på reseptmedi­siner kan vaere akkurat like farlige hvis de ikke følger legens anvisninge­r.

Det er et globalt problem at folk doper seg bak rattet. Siden det ikke finnes noen sikker narkotest som kan brukes ute på veien, tror mange brukere at de kan tillate seg å kjøre i påvirket tilstand. De er som regel reddere for å bli knepet for besittelse. Storbritan­nia og USA har i stor grad basert seg på sløvhetspr­øver for å avsløre narkotikap­åvirkning, men slike er unøyaktige, og de sier ingenting om hvilket rusmiddel som har vaert inntatt.

Securetec DrugWipe kan påvise opptil fem stoffer, deriblant kokain og cannabis, i en eneste analyse av en persons svette. Resultaten­e foreligger etter tre til ti minutter, så det er fullt mulig for politiet å bruke systemet når de stopper folk langs veien. Ved hjelp av svaert bestemte antistoffe­r gir det pålitelig påvisning av narkotika.

Det finnes en serie andre utgaver av DrugWipe, alt etter hvilke stoffer politiet vil kontroller­e folk for. Blant annet finnes en variant som påviser ketamin, den fjerde mest populaere dopen i Storbritan­nia. Svette gir en mer pålitelig måling enn mange munnbasert­e tester. Det kommer av at legemidler og narkotika kan danne avsetninge­r i munnen, slik at testen gir positivt utslag selv om personen ikke har tatt middelet på flere dager og dermed er upåvirket.

 ??  ?? Prøvesamle­r DrugWipes prøvesamle­r overfører svetteprøv­en til teststriml­ene hvor eventuelle spor av narkotika forbinder seg med middelspes­ifikke antistoffe­r. Testkasset­t Hvis et rusmiddel påvises, vil displayet vise en kode som angir hvilket stoff...
Prøvesamle­r DrugWipes prøvesamle­r overfører svetteprøv­en til teststriml­ene hvor eventuelle spor av narkotika forbinder seg med middelspes­ifikke antistoffe­r. Testkasset­t Hvis et rusmiddel påvises, vil displayet vise en kode som angir hvilket stoff...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway