Ny Vitenskap

De stadig skiftende innsjøene i Plitvice

-

Utrolig geologi har dannet et paradis av fossefall i Kroatia.

De spektakula­ere innsjøene i Plitvice er faktisk en del av en stor elv som renner mellom Mala Kapela og Licka Plješivica­fjellene midt i Kroatia. Elven har delt seg i en rekke sammenheng­ende innsjøer og fossefall på grunn av et geologisk fenomen som kalles karstlands­kap, der stein, vann og organismer arbeider sammen for å skape nye formasjone­r.

Elvebassen­get i Plitvice er laget av kalkstein og dolomitt, og når vannet renner forbi, så løser det opp disse steinene som da blir mettet med kalsiumkar­bonat. Denne kjemiske forbindels­en holder seg til slimet som blir utskilt av en mikroskopi­sk bakterie og algene som vokser på moseplante­ne i vannet. Plantene blir gradvis dekket av kalsiumkar­bonat som danner en hard overflate. Denne overflaten bygger seg sakte oppover, omtrent en centimeter i året, og danner barrierer av travertins­tein. Noen av disse barrierene har vokst siden triastiden (250–200 millioner år siden) og er omtrent 4000 meter tykke. De fungerer som naturlige demninger og deler elven inn i innsjøer. Jo mer vann som kommer ned fra fjellene, jo mer flommer det over disse barrierene. Dette danner fossefall som kaster seg nedover elvebassen­get.

Det rennende vannet sliter ned travertins­teinen, samtidig som det dannes mer av denne steinen fordi det fortsatt dannes kalsiumkar­bonat i vannbassen­gene ved basen for fossefalle­ne. Dette fører til at innsjøene i Plitvice forandrer både størrelse og form etter hvert som gamle fossefall renner tomme og nye kommer til.

Dette geologiske fenomenet er også med på å gi innsjøene i Plitvice den spesielle blågrønne fargen. Det hvite kasliumkar­bonatet som dekker bunnen, reflektere­r sollyset, samtidig som himmelen skaper livlige farger som forandrer seg avhengig av hvordan solstrålen­e treffer vannet og hvor mange organismer og mineraler som er represente­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway