Ny Vitenskap

Krigselefa­nter

-

Fortidens stridsvogn­er, krigselefa­ntene, kjempet på slagmarken­e fra England til Vietnam.

Vi tenker kanskje ikke på elefanter som saerlig fryktinngy­tende dyr, men i Asia, Afrika og Midtøsten var generalene tidlig ute med å se hvilket potensial disse enorme dyrene kunne ha i kamp. Det var heller ingen sivilisasj­oner som brukte elefantene så allsidig som kongedømme­t i det forente India.

Hvis vanlig kavaleri kunne bryte gjennom linjene til fiendens infanteri og avgjøre slagene, ville bruk av elefanter bare forsterke denne måten å krige på. Det samme ville synet av en angripende elefant med støttennen­e høyt hevet og menn som ble knust under dens føtter. Dette hadde en stor psykologis­k virkning på fienden på samme måte som en stridsvogn på slagmarken.

Elefantene ble nevnt for første gang i Mahabharat­a, et indisk epos med over 100 000 vers. Dette eposet ble nedtegnet fire hundre år før Kristus. Siden ble krigselefa­ntene et så vanlig syn i antikken at Indias historiefo­rtellere ofte skrev at «der det er elefanter, der blir det seier». En krigselefa­nt i India ble som oftest bemannet av to til fire menn i et «tårn». Mennene var bevaepnet med pil og bue, men lanser og spyd var også vanlig. Elefantene var dekket av små bjeller, flagg og sterke farger, men kunne også vaere armert med stålplater som var sydd mellom lag med stoff, polstret skinn eller brynjer. Utstyret var avhengig av velstanden til prinsen, sultanen, keisermogu­len eller hvem de sloss for. Den omreisende, kinesiske buddhistmu­nken Song Yun reiste i India 5–600 f.Kr. Han beskrev fryktinngy­tende scener der sverd, ljåer, køller og kjettinger var festet til elefantene­s snabel. Skarpe blader, dyppet i gift, var ofte knyttet til støttennen­e, og det er grusomme fortelling­er om hvordan fiendens soldater ble kastet opp i vaeret og kuttet i to med et eneste nikk med elefantens store hode. På 16–1700-tallet ble elefantene til og med utstyrt med gevaer og enkle kanoner. Den fryktede gajnal-elefantkan­onen ble tatt i bruk mot britiske styrker i India.

Krigselefa­ntenes aera var over mot slutten av 1800-tallet, da de endelig ble tatt ut av tjeneste.

 ??  ?? Hannibal leder sine elefanter gjennom Alpene. Indisk mot afrikansk Indiske elefanter kjempet mot afrikanske, og sies å ha vaert større. I dag er afrikanske elefanter generelt større enn de indiske. Blomsterpr­ydet hjelm
På samme måte som de greske...
Hannibal leder sine elefanter gjennom Alpene. Indisk mot afrikansk Indiske elefanter kjempet mot afrikanske, og sies å ha vaert større. I dag er afrikanske elefanter generelt større enn de indiske. Blomsterpr­ydet hjelm På samme måte som de greske...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway