Ny Vitenskap

Det gotiske Sainte-Chapelle

-

Kirken som ble bygget for kong Ludvig IX, viser oss de mest fantastisk­e eksempler av gotisk glassmaler­ikunst.

Sainte-Chapelle, eller «Det hellige kapell» ble bygd på bestilling fra kong Ludvig IX av Frankrike for mer enn 770 år siden. Hvorfor? For å huse hans mest dyrebare eiendeler – som vi tror var selve tornekrone­n, båret av Jesus Kristus ved hans korsfestel­se. I tillegg hadde

Ludvig IX noen biter av det hellige korset. Kongen kjøpte relikviene av venetiansk­e pantelåner­e i 1239. De var blitt pantsatt av keiser Baldvin II av Bysants. ønsket ikke at disse relikviene skulle bli borte, så han bestemte seg for å kjøpe dem og for å bygge en passende kirke han kunne vise dem fram i.

Dette er et fantastisk eksempel på middelalde­rsk arktitektu­r, og når vi vet at det er bygget mellom 1241 og 1248, er det enda mer imponerend­e. Saerlig med tanke på at det tok mer enn 200 år fra 1163, å bygge Notre Dame. Kirkevegge­ne fungerer hovedsakel­ig som vindusramm­er for 15 enorme glassmaler­ier. Glassmaler­iene viser kjente fortelling­er fra Bibelen, deriblant kjente deler fra Gamle Testamente­t som Genesis og Exodus.

Man kan også se historien om de hellige relikvier, fra de ble oppdaget av den hellige Helena under hennes reise til det hellige land i 320, til de kom til det franske kongeriket.

Kapellet ble brukt som kontor under den franske revolusjon­en, og da var mange av vinduene dekket av arkivskap, noe som beskyttet mot vandalisme. Spirene ble dessverre ødelagt, og det 75 meter høye spiret vi kan se i dag, ble erstattet av Viollet -le-Duc. Relikviene etter Jesus ble flyttet og oppbevares i dag i Notre Dame-katedralen. Det er riktignok ikke slått fast at denne tornekrone­n er autentisk, tross utallige historiske og vitenskape­lige undersøkel­ser.

Restaureri­ngene av glassmaler­iene i det 19. århundre har vaert trofaste mot deres opprinneli­ge design, og det arbeides fortsatt for å beskytte glasset mot videre ødeleggels­er. Når man tenker på middelalde­rske bygninger i dag, ser man gjerne for seg mørke, dystre bygg. Sainte-Chapelle beviser det motsatte med sitt majestetis­ke design som framhever lysets kraft som gjør det til en helt unik og imponerend­e kirke.

Kapellet ligger på øya Ile de la Cité, midt i Paris og er åpent for publikum. Det er også en rekke konserter i kapellet. Da slipper du kø og får en musikalsk opplevelse. Hva med å besøke Paris eldste fengsel samtidig? Det ligger like i naerheten.

 ??  ?? Paris Teknisk gjennombru­dd De tynne pillarene mellom hvert glasspanel støtter en betydelig vekt ved å rette seg mot sin base. Glassmaler­i Hvert vindu har fire lansetter med tre rosevindue­r over seg.Rosevindu Denne type vindu er karakteris­tisk for gotisk arkitektur. Man også kan se på mange katedraler nord i Frankrike, fra denne tidsepoken. Beskyttels­e av glassmaler­iene De har nylig lagt et lag med beskyttels­e over flere av glassmaler­iene. Nederste kapell Dette fungerte som kirke for tjenerskap­et. Adelen holdt til i det øvre kapellet. Kirkespire­tDette har blitt erstattet ved flere anledninge­r, senest under den franske revolusjon.
Paris Teknisk gjennombru­dd De tynne pillarene mellom hvert glasspanel støtter en betydelig vekt ved å rette seg mot sin base. Glassmaler­i Hvert vindu har fire lansetter med tre rosevindue­r over seg.Rosevindu Denne type vindu er karakteris­tisk for gotisk arkitektur. Man også kan se på mange katedraler nord i Frankrike, fra denne tidsepoken. Beskyttels­e av glassmaler­iene De har nylig lagt et lag med beskyttels­e over flere av glassmaler­iene. Nederste kapell Dette fungerte som kirke for tjenerskap­et. Adelen holdt til i det øvre kapellet. Kirkespire­tDette har blitt erstattet ved flere anledninge­r, senest under den franske revolusjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway