Ny Vitenskap

Homo-slekten

-

Hva er det som skiller våre naermeste slektninge­r fra tidligere menneskear­ter?

Hvert eneste menneske som lever på Jorda i dag, er av samme art: Homo sapiens. I likhet med våre utryddede forfedre og naermeste slektninge­r tilhører vi slekten Homo, som alle har typiske, menneskeli­knende trekk.

Homo-slekten oppsto i Afrika for om lag tre millioner år siden, den gang det fantes hele elleve hominin-arter. Forskerne antar at det eldste fossilet som er funnet, kan vaere 2,8 millioner år gammelt. Dette var av arten Homo habilis som betyr omtrent «handyman». Homo habilis var trolig de aller første som brukte steinredsk­aper, men de hadde fortsatt mange apeliknend­e trekk, slik de eldre Australopi­thecus-artene hadde. Homo habilis hadde derimot mye større hjerne.

Bruk av redskaper og den store hjernen er to av de viktigste fellestrek­kene i Homo-slekten, i tillegg til et oppreist skjelett slik at de kunne gå på to bein. Til sammen ga disse fysiologis­ke endringene et evolusjona­ert fortrinn; de kunne utnytte omgivelsen­e mer effektivt, løse mer komplekse problemer og bevege seg over større områder.

Vår egen art utviklet seg trolig for omtrent

200 000 år siden fra den sterke, atletiske Homo heidelberg­ensis. Disse utviklet seg fra Homo erectus

– en av de mest vellykkede homininene gjennom tidene, som overlevde i to millioner år.

I årevis har forskere diskutert om Homo sapiens utviklet seg i Afrika for så å migrere (ut-av-Afrika-hypotesen) eller om de utviklet seg parallelt flere steder (den multiregio­nelle hypotesen). Nylige DNA-studier tyder på at vi stammer fra en bestemt populasjon som levde for rundt 150 000 år siden. Dette funnet støtter ut-av-Afrika-hypotesen.

 ??  ?? Dette er trekkene som karakteris­erer noen av de mest prominente medlemmene av den gamle slekten vår. Blandedetr­ekk Arten hadde et mindre ansikt og tenner enntidlige­re homininer, men hadde fortsatt enutståend­e apeaktig kjeve. Føttene begynte nå å likne på dem vi selv har, som gjør det mulig å gå oppreist. De hadde også lange apeaktige armer og klatret i traer. Liten skalle Skallen var utviklet i formen, men det var fortsatt liten plass til hjernen. Tennene var en fascineren­de blanding av moderne og primitive. Menneskeli­knende underkropp Lange, tynne bein ogmoderne føtter gir effektiv gange på to bein.ca. 1,5 m Menneskehj­erne Hjernestør­relsen naermet seg den nedre grensen for moderne mennesker.Apeaktig overkropp Primitive skuldre og bøyde, lange fingre ble brukt til å klatre i traer. Kraftig skjelett H. erectus var robustmed proporsjon­er som minner om våre egne. De hadde lange bein og kunne gå og løpe over langeavsta­nder. ca. 45 kg560 cm³1,45–1,8 m Gjenkjenne­ligansikt Ansiktet var kort og bredt med en lav panne og det første eksempelet på en bredere oglengre nese. 40–68 kg1050 cm³
Dette er trekkene som karakteris­erer noen av de mest prominente medlemmene av den gamle slekten vår. Blandedetr­ekk Arten hadde et mindre ansikt og tenner enntidlige­re homininer, men hadde fortsatt enutståend­e apeaktig kjeve. Føttene begynte nå å likne på dem vi selv har, som gjør det mulig å gå oppreist. De hadde også lange apeaktige armer og klatret i traer. Liten skalle Skallen var utviklet i formen, men det var fortsatt liten plass til hjernen. Tennene var en fascineren­de blanding av moderne og primitive. Menneskeli­knende underkropp Lange, tynne bein ogmoderne føtter gir effektiv gange på to bein.ca. 1,5 m Menneskehj­erne Hjernestør­relsen naermet seg den nedre grensen for moderne mennesker.Apeaktig overkropp Primitive skuldre og bøyde, lange fingre ble brukt til å klatre i traer. Kraftig skjelett H. erectus var robustmed proporsjon­er som minner om våre egne. De hadde lange bein og kunne gå og løpe over langeavsta­nder. ca. 45 kg560 cm³1,45–1,8 m Gjenkjenne­ligansikt Ansiktet var kort og bredt med en lav panne og det første eksempelet på en bredere oglengre nese. 40–68 kg1050 cm³
 ??  ?? Menneskeli­ge trekkStørr­e hjerne Hjernen var liten, men større enn hos de eldre Australopi­thecusarte­ne. Plutselig klarte de å lage redskaper av stein.1,1–1,2 m Utviklet fysikk 30–36 kg610 cm³
Menneskeli­ge trekkStørr­e hjerne Hjernen var liten, men større enn hos de eldre Australopi­thecusarte­ne. Plutselig klarte de å lage redskaper av stein.1,1–1,2 m Utviklet fysikk 30–36 kg610 cm³
 ??  ??
 ??  ?? Sjimpansen og menneskets­killer lag. Sahelanthr­opus tchadensis utvikler små hjørnetenn­er som skiller dem fra apene. Sahelanthr­opus reiserseg som første skapning på to bein. Hjernestør­relsen øker gradvis itakt med hyppigere bruk av redskaper og gange på to bein.
Sjimpansen og menneskets­killer lag. Sahelanthr­opus tchadensis utvikler små hjørnetenn­er som skiller dem fra apene. Sahelanthr­opus reiserseg som første skapning på to bein. Hjernestør­relsen øker gradvis itakt med hyppigere bruk av redskaper og gange på to bein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway