Ny Vitenskap

Redskaper og utvikling

-

Fysiske endringer og nye ferdighete­r drev menneskets utvikling videre.

Det er saerlig fire utviklings­trekk som skiller menneskene fra apene: Vi klatrer ikke i traerne, men lever på bakken; vi går på to bein i stedet for fire; hjernen vår er stor i forhold til resten av kroppen; og vi er sivilisert­e. Dvs. at vi organisere­r oss sosialt, utvikler teknologi, kommuniser­er og kultiverer oss.

Å finne forholdet mellom årsak og virkning i dette feltet er svaert vanskelig, og de laerde strides om rekkefølge­n denne utviklinge­n skjedde i. Klimaforsk­ning kan vise til lovende funn som kan gi en pekepinn på hvor det hele startet.

For omtrent ti millioner år siden forandret Afrika seg fra å vaere dekket av frodige, tropiske skoger til åpne gresslands­kap. Da det ble langt mellom maten, kom det saers godt med å kunne gå på to bein. Da kunne man bevege seg over mye større avstander og baere mat med seg. Med redusert ly fra vegetasjon lønnet det seg også å gå oppreist, da man er mindre utsatt for varme og sol, i tillegg til at man kommer høyere opp i vinden og bort fra den glovarme bakken.

De andre utviklings­trekkene er ikke like lette å forklare. Vi vet for eksempel ikke hva som gjorde at hjernen begynte å vokse. Mentale ferdighete­r ble kanskje viktigere jo mer sosiale vi ble, eller jo mer komplisert­e redskaper vi begynte å lage av stein. Det er også noen som hevder at hjerneveks­ten ikke kan ha funnet sted før lett fordøyelig, energirik mat var tilgjengel­ig som hverdagsko­st – med andre ord etter vi fant ut at vi kunne tilberede kjøttet før vi spiste det. Homo-artenes fordøyelse­ssystem ble også kortere over tid, så det ble nok energi tilgjengel­ig til en større kropp og hjerne.

Produksjon av redskaper ble etter hvert mer systematis­ert, og de ble gradvis likere. Flere eksperter antar at de mer og mer organisert­e, kognitive prosessene til slutt førte til utvikling av språk, symbolsk tenkning og kreativite­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway