Ny Vitenskap

Slik tok vi over verden

-

Menneskene gikk fra å kun finnes i Afrika til å bli verdensbor­gere.

Vi har kanskje bare eksistert i beskjedne 200 000 år, men i motsetning til alle andre menneskear­ter gjennom tidene har vi spredt oss over hele jordkloden. Men vi var ikke de første til å forlate Afrika. Noen av forfedrene gjorde dette for første gang for minst 1,8 millioner år siden.

De første gruppene med eventyrlys­tne homininer reiste østover mot Asia før de etter hvert vendte nesa vestover mot Europa. Homo erectus spredte seg gradvis gjennom Asia, helt ned til Java, mens Homo heidelberg­ensis var å finne både i Asia og i Europa.

Alle funn tyder på at vi moderne mennesker utelukkend­e oppholdt oss i Afrika våre første 100 000 år. Det første migrasjons­forsøket gikk i vasken, men 30 000 år senere lyktes vi. Dette ble starten på en masseutvan­dring; Homo sapiens begynte nå å utvandre til alle verdens kontinente­r, bortsett fra Antarktis, i løpet av 50 000 år. Dette gjør oss til en av de hurtigst invaderend­e artene gjennom tidene.

Men hvor kom denne plutselige reiselyste­n fra? Enkelte forskere mener at vi rett og slett fulgte etter de dyrene vi likte best å spise, akkurat som andre rovdyr som jaktet på de samme dyrene. Andre eksperter har et mer romantisk syn og mener nysgjerrig­het og oppdagelse­strang ligger dypt i genene våre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway