Ny Vitenskap

KAN BATMANS TEKNOLOGI FINNES?

-

Skytsengel­en til Gotham City er bare en mann, men er evnene og teknologie­n hans mulige å gjenskape?

De fleste av Batmans evner godskrives det vanvittige arsenalet han har av utstyr, og mye av dette kan faktisk gjenskapes i virkelighe­ten. Motorsykke­len hans har for eksempel en usynlighet­sfunksjon, noe vi kan få til på nesten samme måte med toppmodern­e teknologi.

BAE Systems er i ferd med å utvikle et kamuflasje­materiale de kaller ADAPTIV. Det skal etter planen kopiere varmesigna­turen til omgivelsen­e rundt slik at det ikke lenger er mulig å oppdage tanks eller biler med infrarøde linser om natten. De skal også kunne kopiere varmesigna­turen til andre mindre gjenstande­r som personbile­r og til og med kuer.

Batmans drakt er heller ikke helt urealistis­k. I Christophe­r Nolans trilogi består drakten nesten utelukkend­e av kevlar, et syntetisk materiale designet for å beskytte soldater og politi i kampens hete. Når en kule trefer kevlar, vil den ikke klare å trenge gjennom fordi fibrene er så tett vevd sammen. Fibrene absorberer i stedet energien til kulen ved å utvide seg.

USAs luftvåpen har utviklet det de kaller «Battlefiel­d Air Targeting Man-Aided kNowledge» med forkortels­en BATMAN. Programmet skal teste innovative løsninger på teknologis­ke plagg som spesialsty­rkene kan ha på seg i kamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway