Ny Vitenskap

SUPERSTYRK­E

-

Kan Supermanns krefter fungere teoretisk?

Supermann ble født på planeten Krypton, en planet som var mye større og tyngre enn Jorda. Dette har ført til at beinbygnin­gen og musklene hans er genetisk utviklet til å tåle mye sterkere tyngdekraf­t enn her på Jorda. Men kan dette forklare alle superkreft­ene hans?

Når astronaute­r reiser til Månen, kan de plutselig løfte langt tyngre objekter og hoppe mange meter helt problemfri­tt. Tanken er at Supermann har disse godene på Jorda fordi han opplever tyngdekraf­ten som svak. Men astronaute­r føler seg slett ikke som superhelte­r i rommet, menneskekr­oppen er ikke skapt for romferd. Det de opplever, er problemer med blodsirkul­asjonen fordi kroppen har utviklet seg til å fungere optimalt under Jordas tyngdekraf­t. I tillegg svinner muskler og bein hen når de ikke lenger jobber like tungt.

Selv om Supermann kunne klart å oppretthol­de styrken sin, er det flere andre krefter som vitenskape­n sliter med å forklare. Han måtte ha reist fortere enn lysets hastighet for å komme til Jorda fra Krypton som spedbarn, han kan løfte hele bygninger rett opp uten at de faller fra hverandre, og kuler bare preller av ham.

Den siste Supermann-filmen spiller på at hans egentlige superkraft er å kontroller­e tyngdekraf­ten. Ifølge Einstein er tyngdekraf­ten resultatet av forvrengni­nger i romtiden, og hvis Supermann kan kontroller­e dette, er det altså teoretisk mulig for ham å endre retning mens han flyr gjennom luften, avlede kuler og reise i tid. All masse tiltrekker seg all annen masse. Dette er kraften vi kjenner som tyngdekraf­ten. Newton beviste at kraften øker når massen til én av objektene øker, og at den minker når avstanden mellom dem blir større. Ifølge Einstein kan ikke tyngdekraf­ten defineres som kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway