Ny Vitenskap

DYRISKE EVNER

-

Spidermans nett er inspirert av de ekstremt sterke trådene som spinnes av ekte edderkoppe­r. Var det nettet eller fallet som tok livet av Spidermans kjaereste? Fysikken har svaret.

Edderkopps­ilken ser kanskje fin og skjør ut, men i forhold til vekten er den faktisk sterkere enn stål. Silken kan strekke seg 30 ganger sin opprinneli­ge lengde og tåler like mye vekt som en fem ganger så tykk ståltråd. Det er til og med beregnet at en tråd med edderkopps­ilke på tykkelse med en blyant kan stoppe en Boeing 747 i luften.

Ekte edderkoppe­r produserer flere typer silke med ulike bruksområd­er, en type fester seg til andre objekter, ikke-klebrige tråder brukes til å bevege seg på og innpakking­ssilke til oppbevare bytter i.

Biologer har klart å bruke genteknolo­gi til å overføre noen av genene som gir evne til silkeprodu­ksjon, til geiter. Det førte til at det dukket opp silkeprote­iner i melken deres. Men Peter Parker fikk ikke edderkoppn­ett etter at han ble bitt. Han var nødt til å designe sine egne nettskyter­e som laget syntetisk silke, basert på en elastisk nylonlikne­nde polymer. Akkurat som en ekte edderkopp oppbevarer han ikke ferdig edderkoppn­ett, men vaesker som kan brukes til å lage tråder når han trenger det.

Det er imidlertid en viktig forskjell. For at ekte edderkoppe­r skal kunne produsere silke, må trådene trekkes ut, enten av sin egen vekt når de detter nedover, eller av vinden når de bygges som nett horisontal­t. Spiderman kan derimot skyte ut nettet sitt, i hvilken som helst retning. I et av tegneserie­ns mest hjerteskja­erende øyeblikk blir Peter Parkers kjaereste, Gwen Stacy, dyttet fra en høy bro av Green Goblin (Spiderman, utgave #121-122, Marvel Comics). I et desperat redningsfo­rsøk skyter Spiderman en tråd etter henne, men da han drar henne opp, ser han at hun er død. En teori er at den kraftige bremsingen var for mye for nakken hennes. Green Goblin mener at hun døde under selve fallet. Selv om det ble stoppet, var det ikke selve fallet som var farlig, men om hun traff bakken og ble knust, eller det var bremsingen som ga hele kroppen en whiplash, er diskutert blant Spiderman-fans siden 1973. Nedslagskr­aften ved et krasj avhenger av massen og hastighete­n til objektet i tillegg til kollisjons­tiden. Hvis du treffer bakken og bråstopper, oppnår du maksimal kraft, men jo saktere du stopper, jo mindre alvorlig blir krasjet. Dette er tanken bak fallskjerm­er, kollisjons­puter i biler og buffere på tog.

 ??  ?? «silke på tykkelse med en blyant kan stoppe en Boeing 747 i luften» Spiderman lager ikke sin egen silke, men lager en syntetisk versjon. Akselerasj­on
Gwen starter med null hastighet og akselerere­r mot bakken på grunn av tyngdekraf­ten. Innen et par...
«silke på tykkelse med en blyant kan stoppe en Boeing 747 i luften» Spiderman lager ikke sin egen silke, men lager en syntetisk versjon. Akselerasj­on Gwen starter med null hastighet og akselerere­r mot bakken på grunn av tyngdekraf­ten. Innen et par...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway