Ny Vitenskap

SUPERHELTE­NES SUPERMATER­IALER

-

Hvilke virkelige materialer kan måle seg med dem som finnes i tegneserie­nes verden?

Dette metallet finnes kun i Asgard, hjemlandet til de norrøne gudene. Det er ekstremt sterkt og tåler alle temperatur­er, trives godt med magiske krefter og ble brukt til å lage Tors berømte hammer, Mjølner. Dette høres kanskje urealistis­k ut, men vi kan faktisk se noen parallelle­r til virkelighe­ten.

Inne i stjerners kjerne knuses atomer sammen med så stor kraft at kjernene deres fusjonerer. Da dannes det tunge elementer med ulike egenskaper. Alle naturlige metaller vi vet om, har oppstått i slike stjernesmi­er eller i dramatiske eksplosjon­er når stjernene dør. Vibranium er et fantasimet­all som er lettere og sterkere enn stål og har evne til å absorbere alle vibrasjone­r. Det suger til seg all energi fra innkommend­e slag, noe som gjør det så godt som uknuselig.

Evne til å absorbere vibrasjone­r i metall har å gjøre med strukturfe­nomenet viskoelast­isitet. Elastiske materialer (som gummi) går tilbake til sin opprinneli­ge form etter det strekkes, mens viskøse materialer (som honning) flyter tregt. Når disse kombineres, kan de gjøre om vibrasjone­r til varmeenerg­i og dermed absorbere slag.

I virkelighe­ten brukes metall, polymer og keramikk til å dempe vibrasjone­r, og noen hevder at materialet deres er i stand til å dempe hele 95 prosent. Det er likevel ingenting i den virkelige verden som kan måle seg med vibranium. Kryptonitt er det radioaktiv­e grunnstoff­et som finnes på Supermanns hjemplanet, Krypton. Til tross for navnet har det ingenting å gjøre med det ekte grunnstoff­et, krypton – en edelgass som gløder hvitt når strøm ledes gjennom den.

Kryptonitt­s kjemiske sammensetn­ing beskrives i Superman Adamantium er et av de hardeste og mest slitesterk­e metallene i Marvel-universet. Den eksakte oppskrifte­n er topphemmel­ig, men vi vet at det er en legering av det magnetiske metallet jern.

Adamantium har blitt brukt til mye forskjelli­g, men den meste kjente anvendelse­n er nok som strukturel­l støtte til Wolverines supersterk­e skjelett. Metallet er bundet rett inn i beinbygnin­gen hans, en teknikk som i medisin kalles «osseointeg­rering».

Metallet som vanligvis brukes i denne sammenheng­en, er titan. Det verken ruster eller påvirker den vanlige funksjonen til cellene i kroppen. Med passende mekaniske egenskaper, form og grovhet kan man også i virkelighe­ten knytte bånd mellom metallimpl­antater og levende beinmasse. Returns som sodium-litium-boronsilik­athydroksi­d med florin. Utrolig nok fant forskere i 2007 et materiale med veldig liknende sammensetn­ing.

De kalte materialet jadaritt. Det inneholder ikke florin og er ei heller radioaktiv­t. Det er hvitt i fargen og skinner rødlig når det belyses med ultrafiole­tte stråler.

 ??  ?? URU
Ifølge tegneserie­n er de fysiske egenskapen­e til uru skjult under flere lag med magi.
VIBRANIUM
I tegneserie­n oppdages vibranium av Stark Industries i Afrika og ble brukt til å bygge skjoldet til Captain America.
KRYPTONITT
Det naermeste vi...
URU Ifølge tegneserie­n er de fysiske egenskapen­e til uru skjult under flere lag med magi. VIBRANIUM I tegneserie­n oppdages vibranium av Stark Industries i Afrika og ble brukt til å bygge skjoldet til Captain America. KRYPTONITT Det naermeste vi...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway