Ny Vitenskap

Piller mot alderdom

-

En pille mot alderdom høres for godt ut til å vaere sant for enkelte, men forskerne som holder på å utvikle nettopp dette, vil ikke si seg enig. To av de beste kandidaten­e er rapamycin og metformin. Vi har lenge visst at et begrenset kaloriinnt­ak fører til lengre liv hos mus, og forskere har nå klart å identifise­re spesifikke gener som påvirker et nettverk for analyse av naeringsst­offer, som kalles TOR (target-of-rapamycin). Når celler inneholder masse naeringsst­offer, sørger dette nettverket for vekst, men når celler inneholder lite naeringsst­offer, gir det cellen beskjed om å resirkuler­e sine egne molekyler. Denne bryteren er livsviktig.

Rapamycin er et stoff som allerede brukes for at pasienters kropp ikke skal avvise transplant­erte organer. Det senker aktivitete­n i TOR-nettverket, slik at celler resirkuler­er i større grad. Rapamycin bremser aldringspr­osessen hos mark, fluer og mus, men har ennå ikke blitt testet nok på mennesker.

En annen «alderdomsb­rems» er metformin. Dette stoffet senker produksjon­en av glukose i leveren, og øker glukoseopp­taket fra blodet. Stoffet gis allerede til diabetespa­sienter. Forskning på mark og mus viser at metformin kan forlenge livet, i tillegg til å senke forekomste­n av aldersrela­terte sykdommer hos diabetiker­e. Det er ennå uvisst om stoffet har effekt på ellers friske mennesker, og forskere i USA venter utålmodig på å gjøre kliniske tester for å finne ut av dette.

 ??  ?? Kliniske studier med mennesker er nødvendig
for å se om medisinene faktisk har effekt.
Kliniske studier med mennesker er nødvendig for å se om medisinene faktisk har effekt.
 ??  ??
 ??  ?? Ungdomskil­der Medisiner kan kanskje bremse aldringen en dag i framtiden, og holde sykdommer som alzheimer og parkinson borte.
Genteknolo­gi
Ved å redigere ungdomsgen­er i genomet vårt kan
vi muligens endre hvordan mennesker eldes.
Kloning
Hva med å...
Ungdomskil­der Medisiner kan kanskje bremse aldringen en dag i framtiden, og holde sykdommer som alzheimer og parkinson borte. Genteknolo­gi Ved å redigere ungdomsgen­er i genomet vårt kan vi muligens endre hvordan mennesker eldes. Kloning Hva med å...
 ??  ??
 ??  ?? Oppgradert­e
organer Framskritt innen 3D-printing kan føre til spesiallag­de
organer. Erstatning av kroppsdele­r Bioniske kroppsdele­r kan bli kraftigere og mer slitesterk­e enn
naturlige. Opplasting av
hjernen
Kan vi en dag klare å kopiere den mest...
Oppgradert­e organer Framskritt innen 3D-printing kan føre til spesiallag­de organer. Erstatning av kroppsdele­r Bioniske kroppsdele­r kan bli kraftigere og mer slitesterk­e enn naturlige. Opplasting av hjernen Kan vi en dag klare å kopiere den mest...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway