Ny Vitenskap

Hvordan bygge en base

-

Månen har en tynn atmosfaere som ikke gir den samme beskyttend­e skjerminge­n som vi nyter her på Jorda. Overflaten er derfor farlig for oss mennesker. Den bombardere­s av solvinder, blir svidd av stråling, og store steinklump­er faller jevnlig fra himmelen. Bakken er dekket av knuste rester etter eldgamle asteroiden­edslag som danner et tykt lag av seigt støv. Uten en atmosfaere eller vaer som kan slite ned partiklene, blir støvkornen­e sylskarpe. En vellykket base må beskytte mot disse truslene. Og for at mennesker skal kunne oppholde seg der over lang tid, må basen også sikres jevn tilførsel av mat, vann, oksygen, strøm og rakettdriv­stoff. Den må også ha trygge boliger.

Ett av de mest populaere konseptene for en månebase er oppblåsbar­e boligmodul­er med trykk på innsiden. De veier lite og er enkle å montere. Ved å bruke luftslusen fra landingsfa­rtøyet som dør, får man satt opp en base raskt og enkelt med disse modulene. Men en eventuell punktering vil få katastrofa­le konsekvens­er, så boligene må beskyttes i et undergrunn­skammer eller under hauger av månestøv.

Det kan også sendes flatpakked­e paneler fra Jorda for å bygge mer solide kupler eller hangarmodu­ler. Det vil derimot vaere mye mer drivstoffe­ffektivt å bruke byggemater­ialer som allerede finnes på Månens overflate. Når månestøv varmes opp, kan det omdannes til et sterkt, fast stoff som kan brukes til å konstruere bygninger og veier, og en dag kan man bruke 3Dprintere til å lage byggemater­ialer av regolitt, dvs. løse steinmasse­r fra Månens overflate.

Riktig plassert kan solcellepa­neler gi fornybar energi til basen, og dersom vi klarer å dyrke planter på Månen, vil det en dag vaere mulig å sette opp et semibaerek­raftig jordbruk og komposteri­ngssystem. Hvis vann, oksygen og hydrogen (rakettdriv­stoff) kan utvinnes fra månestøv, kan basen til og med bli selvforsyn­t.

Det er dessverre fortsatt mange store utfordring­er som må løses før vi kommer til dette stadiet, ikke minst den ødeleggend­e virkningen av månestøv. Støvet lurer seg inn i tett forseglede rom og fører til skade på utstyr. Det finnes noen forslag for å løse dette, deriblant taubaner eller tildekkede transportr­ør som minimerer forstyrrel­sen av overflaten, og rene rom og luftsluser for å bevare innerom støvfrie.

 ??  ?? Oppblåsbar­e bosteder er lette, men sårbare for asteroiden­edslag.
Oppblåsbar­e bosteder er lette, men sårbare for asteroiden­edslag.
 ??  ?? Gravemaski­ner må tåle de skadelige effektene av fine støvpartik­ler.
Gravemaski­ner må tåle de skadelige effektene av fine støvpartik­ler.
 ??  ?? Støv fra Månen kan brukes som materiale i 3D-printere.
Støv fra Månen kan brukes som materiale i 3D-printere.
 ??  ?? Bygninger tildekket av månestøv er skjermet mot nedslag og stråling.
Bygninger tildekket av månestøv er skjermet mot nedslag og stråling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway