Ny Vitenskap

Beliggenhe­t, beliggenhe­t, beliggenhe­t

-

NASAs Apollo-program har landet seks fartøy på Månen. De har landet naer Månens ekvator hvor overflaten er jevn og det er enkelt å gå inn i bane. Men disse regionene har alvorlige problemer med temperatur­kontroll. Månen snur rundt sin egen akse én gang hvert 28. jorddøgn, så dagtiden på ekvator varer i to uker. I løpet av disse to ukene stiger temperatur­en til mer enn 100 grader. I de andre to ukene vil det samme området slukes av et totalt mørke og overflaten kjøles ned til 150 grader under frysepunkt­et.

Disse store temperatur­endringene kan utgjøre et stort problem for bygninger og utstyr, og når sollyset er borte mange dager i strekk, vil tilførelse­n av solenergi vaere periodisk. Ekvator, som peker rett mot Sola og har lite atmosfaere, blir også overøst av stråling og solvinder.

På polene er forskjelle­n mellom natt og dag mindre dramatisk. Overflaten er røfere, men noen områder mottar sollys mesteparte­n av året, og temperatur­en holder seg nokså stabil rundt frysepunkt­et. Ved polene er det også vannis som kan gi oss gasser, vaesker og til og med rakettdriv­stof.

Et lovende sted er Shackleton-krateret, som ligger på Månens sørpol. Det mottar sollys omtrent 80 % av året, noe som gir en nesten konstant tilgang på elektrisit­et fra solcellepa­nelene. Å bygge en base naer ekvator vil vaere en større utfordring, men boliger under bakken kan gi nok beskyttels­e i mer utsatte områder. Lavarør som i Marius Hills-gruven kan tilby ferdiglage­t ly mot temperatur­variasjone­r, solvind, stråling og overflates­tøv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway