Ny Vitenskap

Hva er RFID?

-

Helt siden Woody og Buzz dukket opp på skjermen for første gang, har barn verden rundt fantasert om leker som plutselig våkner til liv når ingen kan se dem. Nå er Disney i gang med å gjøre Toy Story virkelig med et konsollspi­ll som tar lekene dine med inn i en virtuell verden. Her kan du kontroller­e og utforske dem.

Disney Infinity bruker en dokkingsta­sjon som de kaller Infinity Base. Det er den som overfører Disney-figurene til TV-en eller PC-en din. Dette er mulig takket vaere merker med radiofrekv­ensidentif­isering (RFID) – smarte strekkoder som bruker elektromag­netiske felt til å videreføre Radiofrekv­ensidentif­ikasjon har vaert i bruk helt siden 1970-tallet og er den mer primitive, eldre broren til naerfeltsk­ommunikasj­on (NFC) som smarttelef­oner bruker. NFC tillater toveiskomm­unikasjon mellom enheter, mens RFID kun kan sende data fra et merke til en leser – mye enklere og mye billigere.

RFID-merker kan vaere passive eller aktive, avhengig av energikild­en. Aktive merker har et lite batteri som lar dem sende signaler, mens passive merker får strøm fra det elektromag­netiske feltet til leseren.

De brukes i alt fra sporing av dyr og bagasje til kontaktløs betaling, og i motsetning til vanlige strekkoder har de den store fordelen at de kan vaere usynlige. I framtiden vil de nok erstatte strekkoder helt, så man ikke trenger å skanne hver eneste vare i matbutikke­n. Farvel, lange køer i matbutikke­n!

Tre inn i Disneys magiske verden med banebryten­de gaming-teknologi.

informasjo­n. Alle figurene har et slikt merke som har lagret data om hvilken figur det er, og hvor langt den har kommet i spillet.

Når en figur er innen Infinity Bases rekkevidde, mottar RFID-leseren kodet informasjo­n og formidler dette til spillet slik at figurene dukker opp på skjermen. Du kan samle flere og flere figurer og sende dem sammen ut på nye eventyr i Disneys mange verdener.

Disney Infinity er ikke det eneste spillet som tar i bruk denne nye teknologie­n. Skylanders og Lego Dimensions kombinerer også fysiske figurer med spill for å gjøre lekene levende.

 ??  ?? Noen kontaktløs­e betalingss­ystemer bruker RFID-teknologi til å sende informasjo­n trådløst til kortlesere.
På innsiden av magien
Hvordan lekene dine kan vekkes til liv. Leser
En RFID-leser i Infinity Base sender ut elektromag­netiske bølger som...
Noen kontaktløs­e betalingss­ystemer bruker RFID-teknologi til å sende informasjo­n trådløst til kortlesere. På innsiden av magien Hvordan lekene dine kan vekkes til liv. Leser En RFID-leser i Infinity Base sender ut elektromag­netiske bølger som...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway