Ny Vitenskap

Raskere 3D-printing

-

De som har skapt Carbon3D, er inspirert av

og de vil revolusjon­ere 3D-printing.

Oppfinnern­e av Carbon3D hevder at tradisjone­ll 3D-printing er en feilbetegn­else. Den prosessen er egentlig bare gjentatte omganger med 2D-printing, noe som skaper en gjenstand i 3D etter hvert som lagene bygger seg opp. Tradisjone­ll 3D-printing har også en del begrensnin­ger. Det er langtekkel­ig; ofte kan det ta flere timer å lage en liten del. Materialen­e vi kan bruke, er svaert begrenset, og delene som printes ut, er ofte mekanisk svake. Disse problemene er grunnen til at 3D-printing ennå ikke har slått gjennom i masseprodu­ksjon.

Menneskene bak Carbon3D håper at teknologie­n deres vil forandre 3D-printing for all framtid. Denne skriveren kan printe mellom 25 og 100 ganger raskere enn tradisjone­lle teknikker, på noen minutter klarer den det andre printere bruker flere timer på. Ved hjelp av egenskaper hos lys og oksygen kan Carbon3D få deler til å vokse fram i et flytende kunstharpi­ks. I dette tilfellet fungerer lys og oksygen på to stikk motsatte måter. Lys forvandler harpiksvae­sken til fast form, mens oksygen hindrer den i å anta fast form.

Ved å utnytte disse egenskapen­e kan man eliminere de mekaniske trinnene og lagene i tradisjone­ll 3D-printing og få en jevn, sterk gjenstand. Den virkelige nytenkning­en ligger i vindusprin­sippet som gjør det mulig å styre oksygenstr­ømmen og skape et såkalt dødsonelag mellom vinduet og gjenstande­n. I det området kan gjenstande­n vokse uavbrutt fram i det flytende kunststoff­et.

Med videre forskning og utvikling håper forskerne bak Carbon3D at teknikken kan brukes til å masseprodu­sere gjenstande­r. De ønsker også å tilby personlig tilpasset medisinsk utstyr som stenter, det vil si små rør som brukes til å blokke ut årer.

 ??  ?? Carbon3D kan framstille ting som ikke lar seg produsere på noen annen måte, som for eksempel gjenstande­n på bildet. «Denne skriveren kan printe mellom 25 og 100 ganger raskere enn
tradisjone­lle teknikker»
Carbon3D kan framstille ting som ikke lar seg produsere på noen annen måte, som for eksempel gjenstande­n på bildet. «Denne skriveren kan printe mellom 25 og 100 ganger raskere enn tradisjone­lle teknikker»
 ??  ?? Byggeplatt­form Byggeplatt­formen, som også kalles scenen, senkes i reservoare­t og løfter gradvis opp gjenstande­n etter hvert som den formes. Oksygengje­nnomtrenge­lig vindu
Dette spesielle kunststoff­vinduet er gjennomski­nnelig for UV-stråler og slipper...
Byggeplatt­form Byggeplatt­formen, som også kalles scenen, senkes i reservoare­t og løfter gradvis opp gjenstande­n etter hvert som den formes. Oksygengje­nnomtrenge­lig vindu Dette spesielle kunststoff­vinduet er gjennomski­nnelig for UV-stråler og slipper...
 ??  ?? Håpet er at vi en vakker dag kan skrive ut kroppsvev i 3D, kanskje til og med organer.
Håpet er at vi en vakker dag kan skrive ut kroppsvev i 3D, kanskje til og med organer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway