Ny Vitenskap

TRYGGHET I ANTALL

-

Å ta vare på sitt avkom er en tidkrevend­e prosess, og de fleste insekter bruker ikke energi på dette. De legger eggene sine ved en passende matkilde og etterlater den neste generasjon­en til å passe på seg selv. Det sier seg selv at mange dør.

Men enkelte insektsart­er tar godt vare på ungene sine. Det finnes bier og vepser som graver huler til sine avkom og henter mat til larvene slik at de skal vokse. Men de mest suksessrik­e insektene er de som jobber sammen i en gruppe for å få ting gjort.

Maur, termitter, bier og enkelte vepser jobber sammen i kolonier som kan bestå av tusenvis av enkeltindi­vider. De er dyktige arkitekter og bygger innviklede byggverk der de kan bo. De lager egne separate rom som blir brukt til lagring av føde, og andre rom der avkommet kan vokse opp. Insektene legger ofte inn naturlige forsvarsve­rk i sine innfløkte hjem, de kan vaere vanntette, og de kan ha luftkjølin­g.

Hunnarbeid­erne tar ansvar for vedlikehol­det av kolonien. Noen har rollen som byggmester­e, andre er sykepleier­e og tar seg av avkommet, noen holder vakt, og noen holder rent. Eldre arbeidere forlater hjemmet på jakt etter mat og ser seg om etter de beste stedene. Dette blir videreform­idlet til dem som skal fange maten. Dette gjør de enten ved hjelp av feromonsti­er (maur og termitter) eller en veldig innviklet dans (bier). All mat som blir fanget, blir lagret i kolonien og er sterkt bevoktet, enkelte arter står til og med i døren for å blokkere for inntrenger­e og beskytte maten.

For at dette systemet skal fungere, må alle medlemmer av kolonien samarbeide. Hvis hver og en av dem klekker ut eggene sine samtidig, vil kolonisamf­unnet kollapse fort. Det kan bli krangling om mat og uenighet om hvor det er best å lage reir. Dronningen hos honningbie­n produserer kjemiske signaler som setter reproduksj­onssysteme­t hos sine søstre ut av spill. For ikke å kaste bort tiden med å pare seg og legge egne egg, med all den jaktingen, matingen og slåssingen det fører med seg, så vier arbeiderne all sin oppmerksom­het til å ta seg av avkommet til dronningen.

 ??  ?? Arbeidende bier tar på seg mange forskjelli­ge jobber i løpet av livet sitt.
Drone
Hannbiene befinner seg i bikuben bare under avlssesong­en og flyr ut hver dag på jakt etter en venn. De blir passet på av arbeideren når de returnerer. Portør
Når...
Arbeidende bier tar på seg mange forskjelli­ge jobber i løpet av livet sitt. Drone Hannbiene befinner seg i bikuben bare under avlssesong­en og flyr ut hver dag på jakt etter en venn. De blir passet på av arbeideren når de returnerer. Portør Når...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway