Ny Vitenskap

INSEKTENES HJEM De dominerer miljøet

-

Forfedrene til moderne insekter kom fra havet. For omtrent 475 millioner år siden begynte det å vokse planter rundt om i landskapet, og etter 100 millioner nye år var de første insektene på plass. Disse kan sammenlikn­es med moderne sølvkre, et lite virvelløst dyr uten vinger med et hardt skall og et voksaktig lag som hjalp dem til å holde seg varme. Men da disse primitive insektene begynte å bosette seg rundt omkring, fulgte leddyrene, det vil si edderkoppe­r, tusenbein og skorpioner, etter. Noen av disse virvelløse dyrene var også rovdyr.

Det ble nødvendig å kunne flykte fra disse nye farene, og insektene var de første dyrene som laerte seg å fly. De første vingene var enkle, men store og utsøkte slik som på en øyenstikke­r. Det gikk an å fly med dem, men de var store og upraktiske for de dyrene som måtte bevege seg på bakken, og de ble derfor lett ødelagt. Over tid utviklet enkelte arter mer avanserte vinger som kunne foldes pent bakover.

At insektene begynte å fly, kom ikke bare dem selv til gode, plantene dro også raskt fordel av dette. Plantene sto med roten godt plantet i bakken slik at videreføri­ngen av genetisk informasjo­n til andre planter ble en utfordring. Insektene fungerte perfekt som overbringe­re av genetisk materiale, og blomster og insekter har utviklet seg side ved side i en gjensidig avtale som har gjort det mulig for både blomster og dyr å spre seg rundt om på Jorda i millioner av år. Jorda ble enda mer fiendtlig for insektene da reptiler, pattedyr og et økende antall rovfugler dukket opp. Men insektene er små, formerer seg raskt og har levd i mange millioner år. De har hatt rikelig med tid til å tilpasse seg hver eneste økologiske nisje.

 ??  ?? Finn kvister Insekter er tilpasning­sdyktige og mangfoldig­e, og du trenger ikke lete lenge for å finne dem. Inne i hjemmene deres Sosiale insekter bygger store hjem som det er enkelt å se, men de forsvares godt og bør ikke forstyrres. Fornybart avfall...
Finn kvister Insekter er tilpasning­sdyktige og mangfoldig­e, og du trenger ikke lete lenge for å finne dem. Inne i hjemmene deres Sosiale insekter bygger store hjem som det er enkelt å se, men de forsvares godt og bør ikke forstyrres. Fornybart avfall...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway