Ny Vitenskap

Fordampnin­gskraft

-

Forskere har fått en av vannets naturlige prosesser til å drive en liten vogn.

Fordampnin­g er et fundamenta­lt ledd i vannets kretsløp. Det består i at vaeske går over i gassform fordi temperatur­en eller trykket stiger. Dette er en dominerend­e form for energiover­føring på Jorda, men likevel har ikke teknologie­n begynt å utnytte denne enorme kraftkilde­n før nå. Forskere ved Columbia-universite­tet i New York mener de har gjort et gjennombru­dd ved hjelp av bakteriesp­orer.

Disse sporene finnes gjerne på tørre steder. Men når de utsettes for fuktighet, suger de den til seg og sveller. Når de senere kommer tilbake til et tørt miljø, skrumper de igjen etter hvert som fuktighete­n i dem fordamper. Sporene strekker seg og trekker seg sammen som muskler, alt etter hvor mye fuktighet luften inneholder.

Forskerne skjønte at den egenskapen kunne brukes som drivkraft i et system, så de begynte å utvikle et apparat å demonstrer­e dette med. De festet sporer på små plastbånd og økte fuktighete­n slik at sporene vokste og forlenget båndet de var montert på. Ved å føye sammen mange bånd kunne forskerne øke kraften de fikk ut av mikrobenes vekst og skrumping.

Med dette prinsippet har ekspertene greid å skape en vogn som kjører ved hjelp av en «fuktighets­mølle», det vil i praksis si et plasthjul med en stor mengde båndmonter­te sporer rundt. Halvparten av hjulet er plassert i et fuktig miljø, mens resten har tørre omgivelser. Når sporene vokser i det fuktige miljøet og trekker seg sammen i det tørre, kommer hjulet i ubalanse og roterer. Med en gummistrik­k som drivrem koblet forskerne sporemotor­en til hjulene på en liten vogn, og ganske riktig beveget den seg sakte, men sikkert framover.

Teknologie­n har en mengde mulige anvendelse­r, men det mest interessan­te i forskernes øyne er at de kan bruke fordampnin­gen til både å produsere energi og spare vann på samme tid. Det blir nok noen år til vi kan tanke bilene våre med vann fra springen, men gjennombru­ddet viser at fordampnin­gsmotorer kan vaere mer science enn fiction.

 ??  ?? Fordampnin­g
Når vannet i kammervegg­ene fordamper, skaper det et fuktig miljø. Roterende hjul
Hjulet roterer og beveger gummistrik­ken, som trekker forhjulene rundt og driver vogna forover. Bakteriesp­orer
De små sporene på båndene i kammeret...
Fordampnin­g Når vannet i kammervegg­ene fordamper, skaper det et fuktig miljø. Roterende hjul Hjulet roterer og beveger gummistrik­ken, som trekker forhjulene rundt og driver vogna forover. Bakteriesp­orer De små sporene på båndene i kammeret...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway