Ny Vitenskap

Mercedes F1 W06 hybrid

-

Mercedes’ Formel 1-bil fra 2015 vant nesten alle løp, og suksessen skyldes i stor grad genial ingeniørku­nst.

I2014 mente Formel 1-sportens ledelse at tiden var moden for å innføre hybridmoto­rer, og dermed forandret de F1 for alltid. De bensinsluk­ende V8-uhyrene på 2,4 liter ble erstattet med mer økonomiske og stillegåen­de 1,6 liters V6-motorer i hybride drivlinjer. Restriksjo­nene begrenset bensinmeng­den hver bil kunne bruke, så det ble et kappløp om å utvikle nye teknologie­r for Formel 1.

Verdensmes­teren Mercedes AMG skapte det hybride drivverket PU106A/B med en turbolader som bruker spillenerg­i fra eksosen til å drive bilens kompressor – delen som trekker inn luften og komprimere­r den før den mates inn i motoren. Stempelmot­oren i hybridanle­gget har seks sylindre i V-stilling – derfor betegnelse­n V6 – og hver av dem inneholder et stempel som beveger seg når drivstoffe­t i sylinderen antennes. Stemplene driver en veivaksel, som i sin tur roterer bilens hjul.

På V8-motorene var veivaksele­ns turtall opptil 18 000 omdreining­er i minuttet, men de nye Formel 1-bestemmels­ene begrenser V-sekseren til 15 000 omdreining­er. Reduksjone­n i turtall, drivstoffm­engde og antall sylindre gir mindre friksjon, derfor blir bilen mer energiøkon­omisk. Dette, sammen med turbolader­en som utnytter spillenerg­i, betyr at Formel 1 nå er mer relevant for utviklinge­n av vanlige hverdagsbi­ler, hevder Mercedes AMG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway