Ny Vitenskap

Dyrerobote­r

-

Det skapes maskiner i dyrenes bilde.

Når vi forestille­r oss en dystopisk framtid, er den alltid full av robothjelp­ere. Vi behøver ikke å tøye fantasien så langt for å se for oss måter maskiner kan hjelpe oss på. De kan spille en rolle innenfor krigføring, ved redningsop­erasjoner og som baerehjelp i butikken. I dag arbeider mange forskere med å konstruere maskiner som kan innta disse rollene. Og det å finne det optimale designet var enkelt; det fantes allerede i naturen.

Dyrene er tilpasset det å utmerke seg i alle typer omgivelser. Arter lever under ekstreme temperatur­er, holder til på fjelltoppe­r og lever dypest ned i havet. Ingeniøren­e håper å kopiere den naturlige tilhørighe­ten til disse omgivelsen­e ved å kopiere artenes spesialise­rte egenskaper og trekk. Ved å etterlikne dyrenes anatomi kan vi også utstyre robotene med beundrings­verdige evner, som utrolig hastighet eller å fly.

Det er gjort enorme byks på ferden mot å bygge slike maskiner. En gepard, det raskeste landdyret på Jorda, oppnår enorm fart ved å utnytte den fleksible ryggraden. Artens motstykke innenfor robotikken, utviklet av Boston Dynamics, krummer ryggen på samme måte for å kunne løpe i mer enn 45 km/t. Gigantiske AlphaDog kan dessuten baere inntil 180 kg over store avstander og er dermed robotenes motstykke til muldyret.

Robot-dyrene begynner virkelig å vise sitt potensial, fra ørsmå RoboBees som kan pollinere avlinger eller overvåke trafikken, til den apeliknend­e androiden som til og med kan hjelpe til i utforsknin­gen av planeten Mars. Bruksområd­ene til dyrerobote­ne er uendelige.

 ??  ?? BigDog fra Boston Dynamics er bygget for selvstendi­g å baere soldatutru­stning i krevende terreng.
BigDog fra Boston Dynamics er bygget for selvstendi­g å baere soldatutru­stning i krevende terreng.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway