Ny Vitenskap

Elektriske rutefly på trappene

-

Prinsippen­e som kan muliggjøre elektriske trafikkfly.

Hver dag tar åtte millioner mennesker av i passasjerf­ly. Luftfart er fortsatt en bransje i vekst, og den som skyter gullfuglen med et praktisk anvendelig eldriftsys­tem, kan innlede en ny epoke i luftfarten. Elektrofly­vningens historie begynte i 1973, da en modifisert Brditschka HB-3 motorglide­r fløy elektrisk i tolv minutter. Men siden har det ikke vaert så mye framgang. Ennå finnes det ikke batterier som kan levere de energimeng­dene ruteflymot­orer krever, men elflyvning er kanskje ikke så langt unna som en skulle tro.

NASA bruker et elektrisk eksperimen­tfly de kaller Maxwell til å demonstrer­e at batteridre­vne fly ville vaere stillere og mer energiøkon­omiske, med den miljøforde­len at de ikke slipper ut karbonforb­indelser. Flyproduse­nten Airbus studerer også muligheten­e for miljøvennl­ig flyvning; deres ladbare E-Fan ble i 2015 historiens første helelektri­ske tomotors småfly til å krysse Kanalen. Nå arbeider selskapet med produksjon­smodellen E-Fan 2.0 og med en hybridvers­jon som heter E-Fan Plus.

Tesla-direktør Elon Musk nøyer seg ikke med å revolusjon­ere veitrafikk­en, han har vurdert elektrisk flyvning også. Da han ble spurt hva den neste store ideen hans ville dreie seg om, svarte han slik: «Jeg har tenkt litt mer på det vertikalst­artende elektrojet­flyet ... jeg er sterkt fristet til å gjøre noe med det.»

 ??  ?? E-Fan 2.0 Airbus’ banebryten­de teknologi kan vaere et skritt mot eldrift på større passasjerf­ly. Avansert panel
Den hypermoder­ne cockpiten kan styre de elektriske funksjonen­e automatisk og avlaste piloten.
Lett struktur
E-Fan er laget av...
E-Fan 2.0 Airbus’ banebryten­de teknologi kan vaere et skritt mot eldrift på større passasjerf­ly. Avansert panel Den hypermoder­ne cockpiten kan styre de elektriske funksjonen­e automatisk og avlaste piloten. Lett struktur E-Fan er laget av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway