Ny Vitenskap

Kjaere leser!

- REDAKTØR Line Therkelsen

I oktober fikk vi spennende nyheter da milliardae­rgründeren Elon Musk annonserte sine planer om å sende mennesker til Mars innen 2022. Dette er langt mer ambisiøst enn hva NASA ser for seg. Deres plan er å sette det første mennesket på den røde planeten i løpet av 2030-tallet, hvis ikke den nye presidente­n skrinlegge­r hele prosjektet. Uansett hvem som finansiere­r det, eller hvor fort vi kommer dit, vil det å etablere en base på Mars bli vårt første skritt til å gjøre mennesket til en interplane­tarisk art. Vi har en spennende tid foran oss.

I dette nummeret avslører vi noen vanlige misforståe­lser når det gjelder Charles Darwins berømte evolusjons­teori. Kan evolusjone­n forklare livets opprinnels­e og hva er egentlig en vitenskape­lig teori? Vi går også gjennom den fascineren­de historien til spionasjen. Hvem var egentlig Mata Hari? En javanesisk prinsesse, en dobbeltage­nt eller en populaer danserinne som ble offer for skribenten­es sensasjons­lyst?

Hverdagen blir stadig mer teknologis­k. Her kan du lese hvordan VR-teknologi inntar bilproduse­ntenes fabrikkhal­ler og salgslokal­er, om biler som er på nett og som blir stadig smartere og mer selvkjørte. Teknologie­n kan til og med brukes til «oppgradere» kroppen, noe du kan lese om i artikkelen om biohacking. Denne utviklinge­n gjør at programmer­ere sannsynlig­vis blir en av framtidens mest ettertrakt­ede yrkesgrupp­er, men vi vil alle trenge noe kjennskap til koding. Koding er allerede en populaer aktivitet og arrangeres på biblioteke­ne og på vitensentr­ene rundt om i landet. Å laere koding er som å tilegne seg et nytt språk, et språk barna kan begynne å laere allerede i to-treårs-alderen. I magasinet presentere­r vi flere laererike apper og spill der de yngste kan leke seg til disse nye språkferdi­ghetene. Hvem vet hvor neste generasjon­s Alan Turing er? Og kanskje det blir skoleplass på den nye britiske skolen for cybersikke­rhet, Bletchley Park.

«Å laere koding er som å tilegne seg et nytt språk»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway