Ny Vitenskap

Vi hacker menneskekr­oppen

-

Hvor går grensen for hvor mye vi kan fikse på kroppen?

KROPPEN ER DITT MEST ALLSIDIGE VERKTØY,

MEN TENK OM DU KUNNE FORBEDRE DEN?

Biologien vår begrenser oss: Vi er utsatt for sykdom, dømt til å bli utslitt over tid og begrenset til de sansene og egenskapen­e som naturen har gitt oss gjennom millioner av år med utvikling. Men ikke nå lenger.

Bioteknolo­gien er billigere og kraftigere, elektronik­ken er mindre, og vår forståelse for menneskekr­oppen øker. Pacemakere holder allerede hjertet i gang, hormonimpl­antater styrer fruktbarhe­ten, og smarte briller forbedrer synet. Vi balanserer på kanten av menneskets tidsalder 2.0, og noen modige forsøkskan­iner har allerede tatt spranget til den andre siden.

Hittil har det meste av teknologie­n som har blitt utviklet, hatt et medisinsk formål, men nå velger enkelte å forandre sin friske kropp for å forlenge og forsterke sine naturlige egenskaper.

Kevin Warwick, professor i kybernetik­k ved Coventry University, skal vaere «verdens første kyborg», dvs. en krysning mellom menneske og maskin. I 1998 fikk han en chip implantert i armen. Med den kunne han åpne dører, slå på lyset og aktivere datamaskin­er uten å røre dem. I 2002 ble systemet oppgradert til å kommuniser­e med nervesyste­met ved at 100 elektroder ble koblet til mediannerv­en.

Gjennom dette nye implantate­t kunne han styre en rullestol, bevege en kunstig arm, og ved hjelp av et tilsvarend­e implantat i sin kone kunne han også motta nerveimpul­ser fra henne.

Professor Warwicks «oppgraderi­ng» av kroppen ble gjennomfør­t i forbindels­e med et biomedisin­sk forsknings­prosjekt, og for enkelte blir det for lenge å vente på at slike modifiseri­nger skal bli tilgjengel­ige for alle. Mange amatører setter nå i gang egne eksperimen­ter.

Amal Graafstra bor i USA, og han er dobbelt implantert. Han har en radiofrekv­ensidentif­ikasjonsbr­ikke (RFID) integrert i hver hånd. Den venstre kan åpne inngangsdø­ren og starte motorsykke­len, den høyre lagrer data som han laster opp fra mobilen. Andre har satt inn magneter i fingertupp­ene slik at de kan føle magnetfelt­er, og noen eksperimen­terer med chiper med lys og silikonfor­mer under huden. I mellomtide­n er forskerne travelt opptatt med å utvikle neste generasjon høyteknolo­gisk utstyr som skal oppgradere kroppen ytterliger­e.

Med denne artikkelen følger også en helseadvar­sel: Vi vil ikke at du skal prøve noe av dette hjemme, men vi gir deg et spennende innblikk i noe av den teknologie­n som kommer, og som kan brukes til å forbedre kroppen i framtiden. La oss ta en kikk på den skjulte verdenen som kalles biohacking.

«Vi balanserer på kanten av menneskets

tidsalder 2.0»

 ??  ?? Vi hacker menneskekr­oppen24
Vi hacker menneskekr­oppen24
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway