Ny Vitenskap

Spioner gjennom historien

Spionasjen­s hemmelighe­ter gjennom tidene.

-

De skaffet konfidensi­ell informasjo­n, beskyttet statsleder­e og regenter og sikret sine oppdragsgi­vere militaere, politiske og økonomiske fordeler.

Prinsippet med å skaffe konfidensi­ell informasjo­n, hva som helst fra hemmelige dokumenter til militaer taktikk, har vaert uvurderlig for herskere, imperier og regimer opp gjennom hele historien. Ved å skaffe opplysning­er om sine fiender i all stillhet, og for den saks skyld om forbundsfe­ller, har nasjoner kunnet sikre seg militaere, politiske eller økonomiske fordeler.

Spionasje er å sikre seg hemmelig informasjo­n, og framgangsm­åtene har endret seg dramatisk etter hvert som teknologie­n har utviklet seg. I det gamle Rom kunne brev avskjaeres på vei til sine tilsiktede mottakere. For å unngå at fiendens spioner leste styrkenes hemmelige meldinger på den måten, oppfant Julius Caesar et av de eldste kodesystem­ene vi kjenner til.

I det 20. århundre spilte spionasje en ekstra stor rolle i de to verdenskri­gene. Nasjonene opprettet store etterretni­ngsnett for å kunne holde seg et skritt foran fienden. Noen hevder at dechiffrer­ingen av den «uknekkbare» koden fra nazistenes Enigma-maskiner bidro til å forkorte andre verdenskri­g med flere år og sparte utallige liv.

Under den kalde krigen, med en overhengen­de fare for atomkrig mellom USA og Sovjet, var den strategisk­e etterretni­ngen viktig. Den virket inn på begge sidenes taktikk. Spioner kamuflerte tekniske snedighete­r som helt alminnelig­e gjenstande­r, fra jakkeknapp­er med innebygget kamera til mikrofoner skjult i skohaelen.

Kontraette­rretning er uhyre viktig den dag i dag. Sikkerhets­tjenester over hele verden gjør sitt ytterste for å verne innbyggern­e mot trusler mot rikets interesser; de driver antiterror­virksomhet og bekjemper datakrimin­alitet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway