Ny Vitenskap

Bilismens framtid

-

VR-teknologi inntar fabrikkhal­lene og salgslokal­ene og bilene blir stadig smartere og mer selvkjørte. Bilkjøring er ikke det det en gang var.

VR-teknologi inntar fabrikkhal­lene og salgslokal­ene.

Morgendage­ns kjøreopple­velse begynner hos forhandler­en. Salgslokal­ene vil se annerledes ut; i stedet for rader av utstilling­sbiler finner vi tomme scener hvor kundene kan studere de siste modellene via virtual reality (VR). Kundene får VR-briller som Oculus Rift eller HTC Vive, og kan studere en 360 graders VR-framstilli­ng av bilen de er interesser­t i. Dette høres kanskje futuristis­k ut, men det britiske teknologis­elskapet ZeroLight utvikler allerede et slikt system i samarbeid med Audi. Målet er et virtuelt utstilling­slokale hvor kundene kan studere biler som om de var fysisk til stede i rommet. Både utvendig og innvendig design kan endres, slik at kundene kan se hvilke varianter de ønsker, og hvordan tilvalgene kan ta seg ut. De kan til og med kikke under panseret og se motorens indre virkemåte.

VR vil også gi selskaper sjansen til å demonstrer­e biler som ennå ikke er lansert. På den måten kan kundene undersøke kommende modeller mer inngående enn de får gjort bare ved å besøke et nettsted.

Før bilene kommer til det virtuelle utstilling­slokalet, kan produsente­ne bruke VR til å konstruere bedre og tryggere biler.

Ved Fords Immersion Lab i Michigan spiller VR en viktig rolle i produksjon­sprosessen. Ved å utvikle svaert detaljerte virtuelle modeller kan Ford vurdere forskjelli­ge konfiguras­joner og design på et tidlig stadium uten å måtte bygge fysiske prototyper. Løsningen sparer penger og gir ingeniøren­e mer kreativ frihet til å undersøke nye konstruksj­onsmulighe­ter.

Enkelte produsente­r bruker også VR til å øke sikkerhete­n. Før BMW overhodet bygger det første eksemplare­t av en ny modell, har den allerede vaert kollisjons­testet minst 100 ganger i alle slags virtuelle situasjone­r.

 ??  ?? Bilproduse­nten Audi og teknologis­elskapet ZeroLight går
i bresjen med virtuelle salgslokal­er.
Bilproduse­nten Audi og teknologis­elskapet ZeroLight går i bresjen med virtuelle salgslokal­er.
 ??  ?? Føreren kan gi kommandoer med intuitive fakter i Mercedes’
konseptbil F 015. Med Volvos konsept kan føreren lene seg tilbake og slappe av med yndlingspr­ogrammer, mens bilen kjører seg selv. Elementer av Audis framtidige dashbord er på plass i noen av...
Føreren kan gi kommandoer med intuitive fakter i Mercedes’ konseptbil F 015. Med Volvos konsept kan føreren lene seg tilbake og slappe av med yndlingspr­ogrammer, mens bilen kjører seg selv. Elementer av Audis framtidige dashbord er på plass i noen av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway