Ny Vitenskap

De spanske conquistad­orene

-

Hvordan kunne en liten haer med spanjoler klare å tvinge en hel sivilisasj­on i kne?

Da Christofer Columbus oppdaget den nye verden i 1492, drømte mange europeere om å finne rikdom og berømmelse der. Spanjolene, franskmenn­ene og det britiske imperiet finansiert­e ulike ekspedisjo­ner til Amerika, men mange leiesoldat­er tok seg den frihet å lete etter rikdom uten tillatelse fra kongen sin.

Den spanske oppdageren Hernán Cortés ble drevet av løfter om rikdom og makt, og i 1519 førte han 500 conquistad­orer (erobrere) på et oppdrag i det som i dag er Mexico. Etter en tre måneder lang reise kom de til aztekernes hovedstad Tenochtitl­án, der Cortés tok kongen, Montezuma II, til fange.

I begynnelse­n klarte aztekerne å drive de spanske inntrenger­ne ut av byen, men Cortés kom tilbake i 1521. På sitt andre forsøk beseiret han de innfødte og tok kontroll over byen, selv om hans menn var i kraftig mindretall. Dette var et av de blodigste slagene i historien og krevde rundt 200 000 ofre. Conquistad­orene var kledd i jernrustni­nger og bevaepnet med stålsverd fra Toledo. De var totalt overlegne mot stål- og bronseklub­bene aztekerne brukte. Spanjolene var også utstyrt med kanoner og en tidlig form for skytevåpen kalt hakebørse. Da kavalerian­grepene ble satt i gang, hadde aztekerne ingenting å slå tilbake med, de hadde ikke sett hester før engang.

Aztekernes imperium falt i 1521, og en ny koloni, Mexico City, ble bygget på ruinene av Tenochtitl­án. Conquistad­orene reiste videre innover i landet, og spanjolene­s innflytels­e som global supermakt ble enda større i en periode med mange store oppdagelse­r.

 ??  ?? Sverd av Toledo-stål Disse sverdene var laget i byen Toledo og var kraftigere enn noen av aztekernes våpen. Camisa
Den langermede skjorten var behagelig å ha på, og det var lett å ta på rustning over. Rustning
Noen conquistad­orer beskyttet seg med...
Sverd av Toledo-stål Disse sverdene var laget i byen Toledo og var kraftigere enn noen av aztekernes våpen. Camisa Den langermede skjorten var behagelig å ha på, og det var lett å ta på rustning over. Rustning Noen conquistad­orer beskyttet seg med...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway