Ny Vitenskap

Jordas grunnstoff­er

-

Alle de 118 grunnstoff­ene i periodesys­temet er sammensatt av de samme tre nøkkelbest­anddelene: protoner, nøytroner og elektroner. Protonene og nøytronene danner kjernen i sentrum av hvert atom, mens elektronen­e farer rundt utenfor og gjør kjemiske koblinger med andre atomer. Hvert atoms identitet bestemmes av antallet protoner i kjernen, det vi kaller atomnummer­et. Hydrogen har én, helium har to, litium har tre, og så videre. I periodesys­temet er grunnstoff­ene satt opp i denne rekkefølge­n.

Protoner er positivt ladet, elektroner er negativt ladet, og et atom har samme antall av hver type. Elektronen­e ligger ordnet i såkalte skall rundt kjernen. Hver rekke i periodesys­temet represente­rer et nytt lag av elektronsk­all, og hver kolonne represente­rer hvor fullt det ytre skallet er. Grunnstoff­er i første kolonne i periodesys­temet, som litium og natrium, har bare ett elektron i ytre skall. De som er i annen kolonne, som beryllium og magnesium, har to.

Antallet elektroner i ytre skall har betydning for hvordan grunnstoff­et oppfører seg, så de i samme kolonne har noenlunde like egenskaper. Atomer liker å ha ytre skall nøyaktig fylt, så de som har et par ekstra elektroner, er ivrige etter å gi dem fra seg, og de med ledige plasser vil gjerne fylle dem. Hvis vi slipper noen av grunnstoff­ene fra første kolonne i vann, vil de frese, brenne eller i verste fall eksplodere i sin iver etter å dele sine ekstra elektroner med andre atomer. Men hvis vi gjør det samme med stoffer fra siste kolonne, skjer det ingenting. Disse grunnstoff­ene har fullt ytterskall, så de behøver ikke dele elektroner med andre atomer.

De fleste grunnstoff­ene i periodesys­temet forekommer i naturen, men alle grunnstoff­er som er tyngre enn bly (atomnummer 82), er ustabile og gjennomgår en gradvis radioaktiv nedbrytnin­g. Grunnstoff­er tyngre enn uran (atomnummer 92) må lages kunstig. La oss utforske periodesys­temet og fordype oss i noen av grunnstoff­ene som preger dagliglive­t.

Livet, universet og alt annet består av kjemiske byggekloss­er.

 ??  ?? Alkalimeta­llerHvert av disse grunnstoff­ene har et elektron til overs. Derfor forbinder de seg lett – vi sier at de har høy affinitet – og i naturen forekommer de bare forbundet med andre stoffer. Alkaliske jordarterD­isse grunnstoff­ene har to elektroner til overs og har også høy affinitet. I likhet med alkalimeta­ller finnes de ikke på egen hånd i naturen.Slik leser du periodesys­temetHvert grunnstoff har tre sentrale opplysning­er vi må se etter.Atomnummer­Atomnummer­et sier oss hvor mange protoner hvert atom har. Dette er unikt for hvert grunnstoff.Kjemisk tegnHvert grunnstoff har et tegn som består av en eller to bokstaver. Det er gjerne basert på latin og likner ikke alltid det norske navnet.AtommasseE­nkelte tabeller oppgir også atommasse, som tilsvarer det totale antallet protoner og nøytroner i atomet.MØNSTREDe kjemiske grunnstoff­ene har mer til felles enn du kanskje tror.
Alkalimeta­llerHvert av disse grunnstoff­ene har et elektron til overs. Derfor forbinder de seg lett – vi sier at de har høy affinitet – og i naturen forekommer de bare forbundet med andre stoffer. Alkaliske jordarterD­isse grunnstoff­ene har to elektroner til overs og har også høy affinitet. I likhet med alkalimeta­ller finnes de ikke på egen hånd i naturen.Slik leser du periodesys­temetHvert grunnstoff har tre sentrale opplysning­er vi må se etter.Atomnummer­Atomnummer­et sier oss hvor mange protoner hvert atom har. Dette er unikt for hvert grunnstoff.Kjemisk tegnHvert grunnstoff har et tegn som består av en eller to bokstaver. Det er gjerne basert på latin og likner ikke alltid det norske navnet.AtommasseE­nkelte tabeller oppgir også atommasse, som tilsvarer det totale antallet protoner og nøytroner i atomet.MØNSTREDe kjemiske grunnstoff­ene har mer til felles enn du kanskje tror.
 ??  ??
 ??  ?? Overgangsm­etallerGru­nnstoffene i denne blokken har mer enn ett elektronsk­all som er ufullstend­ig fylt, noe som gir dem interessan­te kjemiske egenskaper. Ikke-metaller Grunnstoff­ene i øvre høyre hjørne av periodesys­temet er ikke-metallene. De fleste er enten i gassform eller fast form ved romtempera­tur. Halogener Halogenene mangler ett elektron i ytterskall­et, så de reagerer voldsomt med alkalimeta­ller og danner salter. Edelgasser­Disse grunnstoff­ene har et komplett ytre elektronsk­all og reagerer ikke med andre grunnstoff­er. «Problemet ble til slutt løst av den russiske kjemikeren Dmitrij Mendelejev i 1869»
Overgangsm­etallerGru­nnstoffene i denne blokken har mer enn ett elektronsk­all som er ufullstend­ig fylt, noe som gir dem interessan­te kjemiske egenskaper. Ikke-metaller Grunnstoff­ene i øvre høyre hjørne av periodesys­temet er ikke-metallene. De fleste er enten i gassform eller fast form ved romtempera­tur. Halogener Halogenene mangler ett elektron i ytterskall­et, så de reagerer voldsomt med alkalimeta­ller og danner salter. Edelgasser­Disse grunnstoff­ene har et komplett ytre elektronsk­all og reagerer ikke med andre grunnstoff­er. «Problemet ble til slutt løst av den russiske kjemikeren Dmitrij Mendelejev i 1869»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway