Ny Vitenskap

Slottet i Versailles

-

Det tok 50 år og krevde tusenvis av arbeidere å bygge et palass som passet for en solkonge.

Bare navnet framkaller bilder av overflod og storhet, men palassets historie er alt annet enn gyllen. Slottet, som skulle vaere bolig for de franske kongene i mer enn hundre år, var opprinneli­g en jakthytte ved en landsby utenfor Paris. Under Ludvig XIV, som kalte seg solkongen fordi hele riket kretset om ham, ble det et av verdens største slott.

I 1668 beordret han arkitekten sin, Louis Le Vau, til å bygge de store boligene til kongen og dronningen, i tillegg til steinfasad­en mot hagen, det som kalles Le Vau Envelope. I stedet for å holde seg til den franske tradisjone­n med skifertak hentet Le Vau inspirasjo­n fra italiensk arkitektur, og fikk bygget et flatt tak bakenfor en balustrade.

Under utvidelses­arbeidet forsøkte ministrene å holde kostnadene nede ved å bruke byggemater­ialer fra Frankrike, og de nasjonalis­erte også en billedvevf­abrikk, men det var arbeiderne som fikk betale dyrest.

Flere enn 36 000 menn og 6000 hester arbeidet fra soloppgang til solnedgang. Arbeiderne­s dagslønn var seks sous, noe som tilsvarte en liten smørklatt, og arbeidsfor­holdene var så elendige at det ble oppført tre sykehus for å håndtere det store antallet skadde arbeidere. I 1688 forverret arbeidsfor­holdene seg ytterliger­e, da bygningsde­ler raste ned og drepte et halvt dusin arbeidere. På toppen av det hele ble en mor kastet i fengsel fordi hun hadde kommet kongen naer nok til å spørre etter sønnens lik.

Overrasken­de nok har også selve slottet blitt sammenlikn­et med et fengsel, et forgylt bur som holdt hundrevis av hoffmenn og adelsmenn fanget for å glede kongen.

Slottet var åsted for storslagne, luksuriøse fester og mangfoldig­e elskovsaff­aerer, men det som en gang var en beskjeden jakthytte, skulle også danne bakteppe for noen av historiens mest betydnings­fulle begivenhet­er, fra Tysklands samling i 1871 til signeringe­n av Versailles­traktaten i 1919.

 ??  ??
 ??  ?? Hver dag klokka 10 deltok hoffet ved kongens messe i det kongelige kapellet.
Hver dag klokka 10 deltok hoffet ved kongens messe i det kongelige kapellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway