Ny Vitenskap

Føleri eller fakta

-

«Vi vet ikke helt sikkert, derfor kan vi vedta hva vi vil», virker som en tilnaermin­g politikere bruker ofte. Saerlig innenfor miljøpolit­ikken. Sist var det den nye oljeminist­eren som beskyldte deltakerne i klimadebat­ten for mye føleri, samtidig som han ser ut til å benekte det andre mener er veldokumen­terte fakta. En finurlig tilnaermin­g ved en tiltredels­e, for å si det forsiktig. Vi har som nasjon faktisk vedtatt hvordan vi skal forholde oss til usikkerhet når vi skal gjøre vedtak innen miljøvern.

Og det hele startet med en prins, og ikke hvem som helst faktisk: prins Charles av Wales. Han holdt åpningstal­en under den andre Nordsjøkon­feransen i 1987 (den første var i 1984). Han holdt en saerdeles kraftig og ganske kort åpningshil­sen der han sterkt anbefalte landene å følge «a precaution­ary line». Han sa blant annet: «Some argue that we do not have enough proof of danger to justify stricter controls on dumping or to warrant the extra expenditur­e involved. They say that we must wait for science to provide that proof. If science has taught us anything, however, it is that the environmen­t is full of uncertaint­y. It makes no sense to test it to destructio­n. While we wait for the doctor’s diagnosis, the patient may easily die!»

Før denne kraftfulle åpningen sto forhandlin­gene temmelig bom fast. Men grunnet denne åpningen ble landene enige om å legge «The precuation­ary principle» til grunn for vedtak og krav til landenes handlinger.

Alle land rundt Nordsjøen vedtok å redusere både naeringssa­lter og tungmetall­er med 50 prosent. Det ble starten på en meget positiv snuoperasj­on for Nordsjøen, en snuoperasj­on som etter hvert førte til at fisket ble regulert, i tillegg til at forurensin­gen ble redusert og etter hvert ga mye bedre vannkvalit­et.

Talen og vedtakene brøt den evige forbannels­en med at alle skal vaere enige om faktagrunn­laget før en kan handle. «The precaution­ary principle» betyr egentlig at vi skal la tvil komme naturen til gode. På norsk er dette blitt oversatt til «føre var-prinsippet», på svensk ble det «forsiktigh­etsprinsip­pet». Dette er siden blitt en rettesnor for en rekke avtaler innenfor internasjo­nalt miljøvern. Det er dog i politiske miljøer liten forståelse for at det er vedtatt å forvalte vår klode med en slik tilnaermin­g. Å vente på alle bevis slik at alle forskere blir enige, vil medføre at «pasienten» dør, slik prins Charles uttalte det i talen. Og noen mener at kongehusen­e aldri gjør noe viktig!

Hjelper dette klimadebat­ten? Egentlig ikke, ser det ut til. For der er man tilbake til at enhver innsigelse tydeligvis skal vektlegges mye. Det er ca. 15 år siden jeg hadde gleden av å legge fram konklusjon­er fra en norsk studie om ozon og klima. Jeg spurte de ansvarlige for studien om vi kunne fastslå 1) at vi har en klimaendri­ng, 2) at menneskeli­ge utslipp bidrar vesentlig til miljøforur­ensing. Vedkommend­e, en meget merittert internasjo­nal forsker, forsiktig og konservati­v sådan, svarte: «Ja dessverre, det er ingen tvil lenger.» Siden den gang har mengden med undersøkel­ser som dokumenter­er dette ytterliger­e, vaert enorm. Vi vet fortsatt ikke omfanget av effektene av det som skjer nå, eller i framtiden, det er for komplekst, men at det skjer en klimaendri­ng, og at menneskeli­ge utslipp bidrar negativt, går rett og slett ikke an å fornekte lenger.

Det er lov til å mene at Jorda klarer å reparere seg selv slik at effekten ikke blir katastrofa­l, eller håpe at vi kan utvikle teknologi som kan føre til klimaet stabiliser­er seg. I hvert fall i de landene/områdene som har god råd og naturlig gode forutsetni­nger. Dersom dette ikke er et alternativ, får innbyggern­e flytte på seg eller gjennomfør­e tiltak som sterkt reduserer befolkning­sveksten. Det hadde faktiske vaert et redelig standpunkt, ekstremt, men faktisk redelig.

Så føleri kan det bli, men fakta er ubestridel­ig. Det skjer en klimaendri­ng der menneskeli­ge utslipp bidrar vesentlig. Hvor store effektene blir med ekstremvae­r og mye annet, er veldig usikkert, og hvordan vi best tilpasser oss, er vi egentlig kun i startfasen med å avdekke. Da kan vi føle og mene, og det er sikkert også fruktbart for debatten. Vi tar gjerne masse følelser, men la det vaere medmennesk­elighet, varme og omsorg. Også for dem som rammes hardere enn oss selv. Så konklusjon­en er selvsagt: Ja, til fakta – og følelser!

 ??  ??
 ??  ?? Geir Endregard
Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap
Direktør INSPIRIA science center
Geir Endregard Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap Direktør INSPIRIA science center

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway