Ny Vitenskap

NYE EKSPLOSJON­SSIKRE MILITAERKJ­ØRETØYER

-

Det er utviklet et «hukommelse­smetall» som kan beskytte kjøretøyer mot eksplosjon­er.

Under militaere operasjone­r er faren for at eksplosive­r skal sette konvoier av panserkjør­etøyer ut av spill, overhengen­de. Mange av kjøretøyen­e er beskyttet av temmelig kraftig pansring, men likevel blir ofte fjaeringen skadet eller ødelagt, noe som setter kjøretøyet ut av spill.

For å hindre dette har BAE Systems utviklet en ny type hukommelse­smetall som kan gjøre militaert materiell sterkere enn noen gang. Metallet er en titanleger­ing, og i tillegg til å vaere holdbart er det svaert fleksibelt. Med disse bøyelige egenskapen­e kan metallet ganske enkelt vende tilbake til sin opprinneli­ge form etter en eksplosjon. Legeringen ble første gang utviklet i USA i 1960årene, men dette er første gang den vil brukes til å bygge et helt opphengssy­stem.

Denne teknologie­n er inspirert av naturen. Mattbillen­e har noen av dyrerikets hardeste eksoskjele­tter samt svaert fleksible bein, noe moderne militaerkj­øretøyer vil etterlikne.

Hukommelse­smetall brukes i dag i produkter som bøyelige briller og er en formhukomm­elsesleger­ing. Den vil erstatte fjaerene som normalt brukes i dagens opphengssy­stemer fullstendi­g, slik at holdbarhet­en økes. Disse elastiske, men likevel lette materialen­e kan bøyes i mange retninger, men vender alltid tilbake til den opprinneli­ge fasongen. Dette skjer fordi molekylene materialet består av, har evnen til å forflytte seg tilbake til en fast struktur som er satt ved å regulere forholdet mellom stoffene legeringen består av. Teknologie­n er ennå bare på prototypst­adiet, men planlegges å bli tatt i bruk i løpet av det neste tiåret.

 ??  ?? Legeringen har bestått fem eksplosjon­stester med økende styrke. «Metallet vender enkelt tilbake til sin opprinneli­ge form etter en eksplosjon»
Legeringen har bestått fem eksplosjon­stester med økende styrke. «Metallet vender enkelt tilbake til sin opprinneli­ge form etter en eksplosjon»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway