Ny Vitenskap

Oldtidens spionasje

-

I viktige byer i det gamle Mesopotami­a og i oldtidens Egypt brukte konger og faraoer spionasje til å holde øye med befolkning­en og oppdage fienders svakheter. De gamle egypterne brukte hoffspione­r til å snuse opp illojale undersåtte­r, og var dessuten blant de første til å utvikle gifter til sabotasjer og attentater.

Uten teknologis­k spionasjeu­tstyr kunne våre forfedre spionere ved å smuglytte på samtaler, avskjaere meldinger og holde øye med fiendens bevegelser. De utviklet snedige teknikker for å holde skriftlige meldinger hemmelige, blant annet koder og usynlig blekk.

De gamle grekerne var mestere i spionasje og list. Legenden om den trojanske hesten ble et symbol på snedighete­n og krigsliste­n deres. De utviklet effektive metoder til å formidle viktige meldinger mellom byer, deriblant et signalblus­system som kalles hydraulisk semafor.

Når grekerne ville beskytte samband mot spionasje, skar de meldingene inn på bordbiter og dekket dem med voks. Bordbiten kunne så sendes til en alliert, som smeltet voksen og leste meldingen. En mer uhyggelig metode var å skrive utenpå en oppblåst dyreblaere, for så å slippe luften ut av den og putte den i en krukke. Nå kunne dokumentet fraktes uoppdaget hvor som helst til det ble åpnet, blåst opp og lest.

Slik drev oldtidens sivilisasj­oner etterretni­ng.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway