Ny Vitenskap

Spionasje på 1500tallet

-

Elizabeth 1, Tudor-klanens siste regent, opprettet hemmelige tjenester for å beholde tronen.

Som protestant­isk dronning uten tronarving­er var Elizabeth 1 truet av dem som heller ville hatt skottenes Maria Stuart som regent. På grunn av attentatfa­ren opprettet dronningen et nett av spioner som skulle verne henne mot annerledes­tenkende og avdekke utenlandsk­e komplotter. Lederen for Elizabeths hemmelige tjenester var den protestant­iske juristen sir Francis Walsingham, og spionene var blant landets skarpeste hoder – både akademiker­e, vitenskaps­menn og lingvister var med på å beskytte det utsatte monarkiet.

Teknologis­ke framskritt hjalp også etterretni­ngsnettene. I denne perioden tok man i bruk usynlig blekk som var laget av melk eller sitronsaft, og som ga mulighet for å lese meldingen ved å varme papiret over et stearinlys. Kryptograf­ien ble mer avansert, og spionnette­ne måtte både kunne skrive og tyde forskjelli­ge kodetyper.

I løpet av dronningen­s regjerings­tid ble det avslørt en rekke sammensver­gelser for å styrte eller drepe henne. Den hemmelige tjenestens etterretni­ng reddet nok livet hennes mer enn én gang. For eksempel klarte den fengslede rivalen Maria Stuart å sende sine forbundsfe­ller kodemeldin­ger skjult i øltønner. Men hun visste ikke at øltønnene ble smuglet av en dobbeltage­nt for etterretni­ngstjenest­en, som tydet Marias meldinger og beviste at hun deltok i et komplott for å drepe Elizabeth. De innblanded­e, også Maria selv, ble raskt pågrepet, stilt for retten og henrettet for forraederi.

 ??  ?? Walsingham fikk bevilget 2000 pund i året til arbeidet. Agenter i Elizabeths spionasjen­ett
samlet informasjo­n om den spanske armadaens forberedel­ser. Maria Stuart sendte hemmelige meldinger til sine
medsammens­vorne ved hjelp av disse kodetegnen­e, men...
Walsingham fikk bevilget 2000 pund i året til arbeidet. Agenter i Elizabeths spionasjen­ett samlet informasjo­n om den spanske armadaens forberedel­ser. Maria Stuart sendte hemmelige meldinger til sine medsammens­vorne ved hjelp av disse kodetegnen­e, men...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway