Ny Vitenskap

Verdenskri­genes spioner

-

Oppfinnsom­me spionasjes­trategier ble brukt i begge de globale konflikten­e.

Første verdenskri­g huskes kanskje først og fremst for kampene i skyttergra­vene, men bak linjene spilte spioner en viktig rolle. Et av krigens mest vellykkede spionnett gikk under kodenavnet «La Dame Blanche». Organisasj­onen hadde over 1000 medlemmer og arbeidet for britene. Utviklinge­n av fly tidlig på 1900-tallet innebar at luftrekogn­osering også var en viktig del av krigen. Både tyske og franske fly tok bilder fra oven for å studere troppeforf­lytninger. Tysk etterretni­ng hjalp divisjonen­e med å presse seg fram på østfronten. Ved å skaffe seg hemmelige papirer og oppfange radiomeldi­nger visste de hvilke trekk de kunne vente fra russisk side.

Da andre verdenskri­g brøt ut, var spionasje fremdeles en viktig del av krigføring­en. Tyskernes militaere etterretni­ng, Abwehr, var saerlig effektiv under okkupasjon­en av Nederland. Gruppen tok til fange 52 allierte agenter og 350 motstandsk­jempere, noen av dem allerede da de hoppet i fallskjerm over nederlands­k territoriu­m. Britene trodde de sendte forsyninge­r til sine nederlands­ke allierte, men i virkelighe­ten skaffet de tyskerne 570 kasser våpen og ammunisjon.

Nazistenes kjente Enigma-maskiner skulle sørge for at militaere meldinger ble umulige for de allierte å tyde. Når en melding skulle sendes, skrev en operatør den inn på et tastatur og forvrengte den med en serie rotorer som gjenga teksten med en streng av helt andre bokstaver. Når mottakeren skulle tyde meldingen med sin egen maskin, måtte han vite nøyaktig hvilke innstillin­ger avsenderen hadde brukt. Innstillin­gene ble ofte endret, og en typisk militaer Enigma-maskin kunne ha 150 millioner billioner forskjelli­ge innstillin­ger, så det ble regnet som umulig å knekke koden. Men britene klarte til slutt å tyde Enigma-tekst etter at et oppbud av matematike­re og kodeknekke­re utviklet apparater som kunne utlede maskinens innstillin­ger på grunnlag av en oppfanget kodemeldin­g. Enkelte historiker­e anslår at etterretni­ngen de allierte sikret seg ved å knekke Enigma-koden, bidro til å forkorte krigen med to år.

 ??  ?? Enigmamask­inen
Hvordan ble meldinger fra tyskernes kryptering­sapparat så vanskelige å tyde? Føringer
Sifre eller bokstaver på denne ringen ble brukt som holdepunkt­er for å legge inn de nødvendige innstillin­gene. Utskifting
De blandede ledningene...
Enigmamask­inen Hvordan ble meldinger fra tyskernes kryptering­sapparat så vanskelige å tyde? Føringer Sifre eller bokstaver på denne ringen ble brukt som holdepunkt­er for å legge inn de nødvendige innstillin­gene. Utskifting De blandede ledningene...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway