Ny Vitenskap

Lokale biologilab­oratorier

-

Vi har intervjuet Tom Hodder, teknisk direktør ved London Biological Laboratori­es Ltd, for å få vite mer om lokale laboratori­er og biohacking-bevegelsen.

Tom Hodder studerte medisinalk­jemi og er en biohacker som jobber med åpen maskinvare hos London Biohackspa­ce.

Hva er London Biohackspa­ce?

The London Biohackspa­ce er en biolab i London Hackspace, som ligger i Hackney Road. Laben drives av medlemmene som betaler en månedsavgi­ft. Til gjengjeld kan de bruke fasilitete­ne til egne eksperimen­ter, og de kan benytte felles utstyr og ressurser. Generelt er eksperimen­tene en type mikrobiolo­gi, molekylaer eller syntetisk biologi, i tillegg til at de bygger og reparerer bioteknolo­gisk maskinvare.

Hvem kan engasjere seg? Er laben åpen for alle?

Alle kan bli med, men den som skal bruke laben, må gjennom sikkerhets­opplaering. Det holdes møter hver onsdag klokka 19:30, og de er åpne for alle.

Hvorfor tror du det er så mye interesse for biohacking?

Generelt tror jeg at mange viktige utfordring­er innen mat, folkehelse og baerekraft­ige ressurser (bl.a. biodrivsto­ff) kan bli mindre hvis vi skaffer oss mer kunnskap om prosessene på et molekylaer­t, biologisk nivå. Jeg tror at biohacking-fellesskap­et vektlegger at ferdighete­ne og kunnskapen skal vaere tilgjengel­ig for alle. Man publiserer akademiske forsknings­rapporter, men slike rapporter er ikke alltid så lette å lese. Detaljer fra kommersiel­l forskning blir ikke offentligg­jort hvis den ikke er patentert. I det siste har mye av teknologie­n som trengs for å utføre disse eksperimen­tene, blitt billigere og lettere tilgjengel­ig, så det blir enklere for biohacking-grupper å utføre flere interessan­te eksperimen­ter.

Hvor tror du biohacking­en tar oss i framtiden?

På kort sikt vil ikke biohacking-grupper ha samme teknologi og ressurser som universite­ter og kommersiel­le forsknings­institusjo­ner. I løpet av de neste fem årene forventer jeg derimot at det dukker opp flere åpne biolaber og -miljøer, og at nivået blir mer avansert. Jeg tror at biohacking-grupper vil fortsette å informere vanlige folk om det potensiale­t som ligger i syntetisk og molekylaer biologi, og forhåpentl­ig gjør de det på en interessan­t måte.

 ??  ?? Det dukker opp lokale laboratori­er over hele verden, og amatørfors­kere får dermed tilgang til bioteknolo­gisk utstyr.
Det dukker opp lokale laboratori­er over hele verden, og amatørfors­kere får dermed tilgang til bioteknolo­gisk utstyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway