Ny Vitenskap

VI STAMMER FRA APENE

Så hvorfor har ikke alle aper utviklet seg til mennesker?

-

Dette er kanskje en av de største misforståe­lsene om evolusjone­n – at mennesket har utviklet seg trinnvis fra apene. Det kan hende at det velkjente bildet av menneskets utvikling, som viser en rekke aper som blir stadig mer oppreiste og menneskeli­knende, har vaert med på å spre denne myten.

For det første bør vi avklare at en ape ikke bare er en ape. Moderne aper deles i vestaper og østaper, som er to atskilte arter. Deretter kan østapene deles inn i halvaper (gibboner), menneskeap­er og mennesker.

Vi har mange egenskaper til felles med menneskeap­ene (dvs. sjimpanser, dvergsjimp­anser, orangutang­er og gorillaer), og de er våre naermeste, levende slektninge­r. Men de er ikke forfedrene våre. Alle østaper, også mennesker, har utviklet seg uavhengig av hverandre fra en «felles stamfar».

Hvis du sporer menneskefo­ssiler tilbake, blir de gradvis mer og mer apeliknend­e, med større tenner, mindre hjerne og kraftigere armer og bein. Og hvis du sporer sjimpansen­e tilbake, blir de også mer lik den felles stamfaren. Går du millioner av år tilbake, vil du se at menneskets og sjimpansen­s utviklings­historie til slutt naermer seg hverandre, og du vil finne ut at vi har en felles slektning som var en helt annen art – vår felles stamfar.

Alle skjaerings­punkter i et evolusjons­tre, som det du ser under, represente­rer en felles stamfar. Hvis du går enda lenger tilbake, vil du til slutt finne en felles stamfar mellom østaper og vestaper, mellom alle primater, mellom alle dyr og så videre. Alle greiner på evolusjons­treet fortsetter å utvikle seg og produserer nye arter i alle størrelser, fasonger og farger.

«Alle østaper, også mennesket, har utviklet seg uavhengig av hverandre fra en felles stamfar»

 ??  ?? Primatenes slektstreV­i stammer verken fra sjimpanser eller menneskeap­er, men de er våre naermeste, levende slektninge­r. LemurerLem­urer, loriser og pottoer brøt ut fra de andre primatene for ca. 60 millioner år siden, og de har fortsatt å utvikle seg siden. Utryddelse­Det fantes spøkelsesa­per i hele verden, men nå er det bare noen få arter igjen. Alle lever i Asia. Felles stamfarAll­e skjaerings­punkter i treet represente­rer en felles stamfar, dvs. én art som utviklet seg til to eller flere nye arter. Naermeste slektninge­r Vi er naermest beslektet med sjimpanser og dvergsjimp­anser. ØstaperMen­nesket er en av østaperase­ne, store primater med stor hjerne og uten hale. Geografisk isolert Vestapene finnes i Mellom- og Sør-Amerika, mens østapene finnes i Afrika og Asia. Vi er i slekt med de andre primatene,men stammer ikke fra dem. Ikke aleneVi blir ofte framstilt alene på vår grein av treet, men det fantes andre menneskeli­knende arter som nå er utryddet.
Primatenes slektstreV­i stammer verken fra sjimpanser eller menneskeap­er, men de er våre naermeste, levende slektninge­r. LemurerLem­urer, loriser og pottoer brøt ut fra de andre primatene for ca. 60 millioner år siden, og de har fortsatt å utvikle seg siden. Utryddelse­Det fantes spøkelsesa­per i hele verden, men nå er det bare noen få arter igjen. Alle lever i Asia. Felles stamfarAll­e skjaerings­punkter i treet represente­rer en felles stamfar, dvs. én art som utviklet seg til to eller flere nye arter. Naermeste slektninge­r Vi er naermest beslektet med sjimpanser og dvergsjimp­anser. ØstaperMen­nesket er en av østaperase­ne, store primater med stor hjerne og uten hale. Geografisk isolert Vestapene finnes i Mellom- og Sør-Amerika, mens østapene finnes i Afrika og Asia. Vi er i slekt med de andre primatene,men stammer ikke fra dem. Ikke aleneVi blir ofte framstilt alene på vår grein av treet, men det fantes andre menneskeli­knende arter som nå er utryddet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway