Ny Vitenskap

DU KAN IKKE TESTE EVOLUSJONE­N

-

Det skjer så langsomt at det er umulig å bevise.

Evolusjone­n skjer vanligvis over mange millioner år, og selv med mange menneskeli­ge livstider kan vi ikke drømme om å få se noe så dramatisk som dinosaurer som utvikler seg til fugler. Problemet med sporing av evolusjone­n er at de genetiske endringene må overføres via mange generasjon­er før de blir tydelige. Hvis dyr lever lenge, er det vanskelig å se dem utvikle seg foran øynene våre. Men det betyr ikke at vi ikke kan følge med på evolusjone­n i sanntid.

Under den industriel­le revolusjon­en gikk Storbritan­nia gjennom en periode med raske miljøforan­dringer. Fabrikkene spydde ut sot som la seg på traerne. Bjørkelurv­emåleren hadde tidligere brukt bjørketrae­rne til kamuflasje, og det var en fordel å vaere lysspragle­t, siden mørkspragl­ede sommerfugl­er ikke gikk i ett med bjørkestam­men. Disse ble raskt fanget og spist av fugler. Men da sotet la seg, var det en fordel å vaere mørk. Antallet mørke bjørkelurv­emålere økte raskt etter hvert som de overlevde og videreført­e denne nyttige genetiske egenskapen.

Du kan også få et aktuellt eksempel: Vi har simulert evolusjone­n med hunder i flere hundre år. Vi velger de egenskapen­e vi liker, og avler kun hunder som har disse. Sporhunder blir valgt på grunn av luktesans og syn, gjeterhund­er blir avlet fram med to lag pels som beskytter mot vaer og vind, og vi foretrekke­r en bulldogg med flat snute. Slik menneskesk­apt hundeevolu­sjon skjer fremdeles, og for å se virkningen­e i praksis trenger du bare å se på alle helseprobl­emene enkelte rasehunder har utviklet.

 ??  ?? Evolusjon i praksis
Insekter og mikrober reproduser­er seg så raskt at det er lett å se hvordan de utvikler seg i laboratori­et. Bananfluer
En sverm bananfluer samles. De er av samme art, men har noen genetiske variasjone­r. Stivelse
Halve svermen...
Evolusjon i praksis Insekter og mikrober reproduser­er seg så raskt at det er lett å se hvordan de utvikler seg i laboratori­et. Bananfluer En sverm bananfluer samles. De er av samme art, men har noen genetiske variasjone­r. Stivelse Halve svermen...
 ??  ?? Selektiv avl har skapt mange ulike hunderaser.
Selektiv avl har skapt mange ulike hunderaser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway