Ny Vitenskap

ALT SKJER FOR EN GRUNN

-

Evolusjone­n har et overordnet mål og prøver å løse et problem.

Måten vi prater om evolusjone­n på, får det til å virke som om alle organismer prøver å utvikle seg til å bli bedre, raskere eller sterkere enn alle andre. Sannheten er at evolusjone­n ikke har noe mål i det hele tatt, og resultatet er langt fra perfekt.

Evolusjone­n drives egentlig av genetiske mutasjoner som skjer ganske tilfeldig. Noen av disse tilfeldige variasjone­ne gjør at organismen­e overlever litt lenger eller får flere avkom, og disse nyttige genene overlevere­s til neste generasjon. Andre gjør livet litt vanskelige­re.

Det er miljøet som organismen­e befinner seg i, som bestemmer hvilke av disse tilfeldige mutasjonen­e som blir nyttige og hvilke som ikke blir det. Dette kan avgjøres av klima, rovdyr, mattilgang eller hvor attraktive de er for en partner. Uansett hvordan egenskapen­e velges ut, så skjer endringene over tid og uten et endelig mål i sikte.

Evolusjone­n prøver og feiler, og sluttresul­tatet er ikke alltid så perfekt som det kunne vaert. Menneskeøy­et har f.eks. en liten defekt. Blodårene og nervene ligger faktisk foran de lysfølsomm­e cellene og må gjennom øyet for å komme til hjernen. Derfor har vi en blind flekk. Det er en trinnvis prosess som har utviklet øynene våre, men tingene er så visst ikke ordnet på best mulig måte.

Organismen­e vil ikke, prøver ikke eller trenger ikke å utvikle seg. De bare gjør det – og resultaten­e er både fantastisk­e og uforutsigb­are.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway