Ny Vitenskap

EVOLUSJON ER BARE EN TEORI

Vi vet ikke sikkert om evolusjone­n skjer.

-

Denne påstanden er det ikke lett å diskutere, siden ordet «teori» er med i overskrift­en. Hovedprobl­emet er likevel ordet «bare», det finnes ikke noe som heter «bare en teori».

Til daglig brukes ordet teori synonymt med begreper som «antakelse», «spekulasjo­n» og «tro». Det er en rotete måte å antyde at du tror noe kanskje er sant, men du har ikke alle bevisene som underbygge­r det. Det er ikke slik vitenskape­n fungerer.

En vitenskape­lig teori er basert på store mengder bevis, og det er ikke bare en tese. Det er mange veletabler­te prinsipper innen vitenskape­n, og alle kretser rundt teorier, f.eks. at Jorda går rundt Sola (heliosentr­isk teori), og at levende ting er laget av celler (celleteori­en). De forklarer ganske grundig hva vi ser, og de kan brukes til å forutse hva som kan skje i framtiden. Bevisene for evolusjone­n er overvelden­de, og teorien er bekreftet mange ganger på ulike måter. Fossilrekk­en viser denne utviklinge­n av organismer over tid, selv om den er ufullstend­ig. Dette støttes av de fysiske, kjemiske og genetiske likhetene mellom levende ting. Og det finnes nok av levende eksempler på organismer som endrer seg merkbart over flere generasjon­er.

Jo flere beviser forskerne finner, jo mer underbygge­r de Darwins ideer. Evolusjone­n er ikke «bare en teori», innen vitenskape­n er en teori et av de sterkeste og mest overbevise­nde argumenten­e som kan framsettes.

 ??  ?? Bevis på evolusjone­n er skrevet over hele
DNA-et vårt.
Bevis på evolusjone­n er skrevet over hele DNA-et vårt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway