Ny Vitenskap

DU ER LAGET AV STJERNESTØ­V

Grunnstoff­ene i kroppen vår ble skapt i stjerner for lang tid siden.

-

Hydrogen er det letteste grunnstoff­et, og det ble dannet i enorme mengder etter Big Bang, sammen med noe mindre mengder helium og enda mindre mengder litium og beryllium. Men å danne de tyngre grunnstoff­ene krever mer energi. Hydrogen og helium klumpet seg sammen og dannet skyer, og disse skyene trakk seg sammen til stjerner med nok varme og trykk til å utløse en kjernefysi­sk fusjon. Det siste vil si at kjernen i hydrogenat­omene inni stjernen ble klemt sammen så hardt at de føyde seg i hop til heliumkjer­ner.

Etter hvert som stjernene ble eldre, begynte heliumatom­ene å slå seg sammen til enda tyngre grunnstoff­er, deriblant karbon, nitrogen og oksygen. Avhengig av stjernens masse kunne prosessen av og til fortsette. Da oppsto atomkjerne­ne til de fleste grunnstoff­ene opp til nummer 26, som er jern. Etter dette kritiske punktet slutter fusjonsrea­ksjoner å frigjøre energi. Når stjerner slipper opp for anvendelig brennstoff, synker de sammen og kaster lag av gass og tyngre grunnstoff­er ut i verdensrom­met.

For de mest massive stjernene innebaerer denne prosessen en kraftig eksplosjon vi kaller supernova, der det frigjøres nok energi til å skape de grunnstoff­ene som er tyngre enn jern. Restene av gamle, eksplodert­e stjerner blander seg med enda mer hydrogen og danner nye stjernesys­temer, som Sola og planetene i vårt eget system, og gir oss det utvalget av grunnstoff­er vi har på Jorda i dag.

«Restene av gamle, eksplodert­e stjerner danner nye stjernesys­temer»

 ??  ?? RESTEN
RESTEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway