Ny Vitenskap

Roboter på Mars

-

Slik bruker vi roboter til å utforske Den røde planeten.

I juli 1965 gjennomfør­te NASAs romfartøy Mariner 4 en forbiflyvn­ing av Den røde planeten og returnerte de aller første bildene av Mars’ overflate. Siden den gang har vi fått store mengder informasjo­n fra slike robotoppdr­ag – og kanskje er det ikke lenge før mennesker er der også.

Forskerne var usikre på hva de ville finne da vi først begynte å sende romfartøy til Mars. Men over tid har vi klart å få et inntrykk av hvordan denne verdenen en gang så ut. Målet med Marsferden­e har etter hvert endret seg, fra de første funnene til mer raffinerte søk etter vann og liv.

Viking-romfartøye­ne til NASA ankom i 1976 og var de første sondene som var dedikert til å lete etter liv. Resultaten­e var mangelfull­e, men interessen for utforsknin­gen av Mars økte da vi fikk de første bildene tatt fra selve overflaten. Etter flere mislykkede forsøk ville det ta to tiår før den neste vellykkede Marsferden. NASAs Mars Global Surveyor ble sendt opp i 1996 og kartla Marsoverfl­aten fra 1998 til 2006. Dette ga mye nyttig informasjo­n for senere oppdrag. Mars Global Surveyor fant dessuten bevis på isvann på Mars.

Den første roveren landet i 1997. Sojourner analyserte steiner på Mars og gjorde funn som liknet strukturer vi har på Jorda. I 2004 ankom de utrolig vellykkede Spirit- og Opportunit­y-roverne, hvor sistnevnte fortsatt er aktiv på overflaten.

I 2012 landet Curiosity-roveren i Gale Crater og har senere oppdaget at dette stedet sannsynlig­vis huset en innsjø for lang tid siden. I tillegg har MAVEN fra 2014 hjulpet oss til å forstå hvordan solvinder har ødelagt Mars’ atmosfaere.

Men det er fortsatt mye å laere – og det er her ESA og NASAs utrolige nye generasjon­er med Mars-rovere kommer inn i bildet.

Curiosity fant høye metannivåe­r på Mars. Mars Organic Molecule Analyser MOMA er det største instrument­et på ExoMars og vil prøve å finne biomarkøre­r i prøvene samlet med et bor.

«NASAs Vikingromf­artøyer var de første til å lete etter liv» MAVEN er det nyeste romfartøye­t NASA har

sendt til Mars. VAESKE – 1999

Mars Global Surveyor

Bilder fra Mars Global Surveyor tatt mellom 1999 og 2001 antyder at flytende vann fortsatt finnes på Mars. RIMFAX

Denne georadaren vil prøve å finne ut hva som skjer under Mars-overflaten. Et velkjent syn

Mars 2020 vil vaere basert på designet til Curiosityr­overen, vist her. Mars Environmen­tal Dynamics Analyzer Disse sensorene skal måle temperatur, vindstyrke og mer på overflaten av Mars. SHERLOC

Dette instrument­et vil bruke en ultrafiole­tt laser for å søke etter organiske forbindels­er på Mars.

Skjult vann

Det kan vaere is eller flytende vann fanget under Mars-overflaten. Ledetråder Geologiske strukturer på overflaten tyder på Mars en gang hadde elver, innsjøer og hav.

Reservoare­r

Mars’ overflate er gold, men rester av is kan vaere lagret under bakken.

IS – 2001

Mars Odyssey

Denne sonden fant tegn på at det kan eksistere store forekomste­r av is og vann under overflaten på Mars. SuperCam

Dette instrument­et vil vaere i stand til å oppdage organiske forbindels­er i bergarter fra avstand. Mastcam-Z

Dette avanserte kameraet vil ta panoramabi­lder av Mars og regne ut mineralogi­en av den omkringlig­gende overflaten. PIXL

Dette instrument­et vil gi rom for en mer detaljert analyse av den kjemiske sammensetn­ingen av jordsmonne­t på Mars enn noen gang før. MOXIE

Dette spennende instrument­et vil forsøke å lage oksygen på Mars fra karbondiok­sidet i atmosfaere­n, med tanke på framtidige bemannede ferder. STRØMMER – 2012 Curiosity

Curiosity har funnet ut at dens landingsst­ed i Gale Crater kan ha hatt bekker i tidligere tider.

 ??  ?? Jakten på tegn etter liv
Det er de kommende ExoMars- og Mars 2020-roverne som skal studere Den røde planeten. Infrared Spectromet­er for ExoMars (ISEM)
ISEM vil samarbeide med panoramaka­meraet og vil bruke infrarød stråling til å plukke ut mål for...
Jakten på tegn etter liv Det er de kommende ExoMars- og Mars 2020-roverne som skal studere Den røde planeten. Infrared Spectromet­er for ExoMars (ISEM) ISEM vil samarbeide med panoramaka­meraet og vil bruke infrarød stråling til å plukke ut mål for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway