Ny Vitenskap

Tenner og gift

-

Tennene er en skremmende del av alle slanger. Men hva bruker de dem til?

Slangene svelger maten hel, så tennene blir ikke brukt til å tygge med. Tannstilli­ngen til en slange er ofte tilpasset til måten den jakter på, men uansett type er alle slangetenn­er bakoverbøy­d, en praktisk tilpasning som sikrer at slangen får tak på byttet sitt.

Det finnes tre typer slangetenn­er: glatte, rillede og hule. De skarpe, men glatte tennene avgir ikke gift. Disse finner vi på slanger som ikke er giftige, f.eks. boa constricto­r og pytonslang­er.

De rillede og hule tennene er utstående hoggtenner. Den første typen er mest vanlig, og som navnet tilsier, så har de en rille langs tennene der giften renner ned. Disse er plassert foran i slangemunn­en. Tenk på det grusomme «smilet» til en kongekobra, komplett med skarpe tenner, klare for hogg. De kan også ligge bakerst i munnen, slik som på Heterodon nasicu. Bakre, rillede tenner betyr at slangen må tvinge byttet helt bak i munnen før den kan sprøyte ut giften.

Slangene med hule hoggtenner er noen av de mest dødelige, og blant disse finner vi hoggorm og kobra. Giften går direkte inn i byttet når de sprøytelik­nende hoggtennen­e settes i sving. Disse hoggtennen­e kan legges opp i ormens gane helt til den får en mulighet til å bruke dem.

Hoggtennen­e er koblet til giftposer bak slangens øyne, og giften sendes ut når musklene i slangens hode presses sammen.

 ??  ?? 600 Antall arter giftige slanger. Klar til å trekke ut
slangegift. Giftsprut Hvilke organer er med på prosessen?
Hjerne
Kompresjon­smuskel Giftkjerte­l Når denne muskelen trekker Kjertelen ligger på den seg sammen, sprutes giften ene siden av slangens...
600 Antall arter giftige slanger. Klar til å trekke ut slangegift. Giftsprut Hvilke organer er med på prosessen? Hjerne Kompresjon­smuskel Giftkjerte­l Når denne muskelen trekker Kjertelen ligger på den seg sammen, sprutes giften ene siden av slangens...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway