Ny Vitenskap

Avansert grensesnit­t

-

Med banebryten­de innmatings­metoder og «infotainme­nt»- systemer blir det en helt annen opplevelse å sitte i bilen.

Bare å komme fra A til B er ikke lenger nok i bilbransje­n. For å gjøre lange, slitsomme turer og stressende morgenpend­ling lettere å holde ut, blir bilene de rene medieknute­punkter. Audis framtidsre­ttede virtuelle dashbord er et av konseptene som vil forvandle kjøreopple­velsen. Dette systemet viser viktig informasjo­n som 3D-kart, trafikkinf­ormasjon og farevarsle­r på et flortynt OLED-display i førerens synsfelt. I tillegg til denne multifunks­jonsskjerm­en sitter to pekeskjerm­er i midtkonsol­len og styrer slikt som mediefunks­joner og klimaanleg­g. Et mål med dette systemet er at det skal kunne laere førerens vaner og bruke denne informasjo­nen til å gjøre turen hyggeliger­e for ham eller henne. Hvis trafikken for eksempel begynner å bli tett langs den vanlige kjøreruten til jobben, sier systemet fra via en tilhørende telefonapp og anbefaler å starte tidligere.

I Mercedes-konseptbil­en F 015 er det klassiske dashbordet skiftet helt ut med en smartskjer­m som kontinuerl­ig følger med på hvor øynene til føreren ser, og hvilke håndbevege­lser han eller hun gjør. Med dette systemet er det nok å kikke på innstillin­gen du vil forandre, som lyden på radioen eller temperatur­en på klimaanleg­get, og bevege hånden for å regulere den.

Volvo samarbeide­r med Ericsson for å føre bilunderho­ldning til neste nivå. Framtidige volvomodel­ler blir levert med både autonom teknologi og strømmings­muligheter med stor båndbredde, noe som innebaerer at føreren vil kunne slappe av med filmer eller TV-programmer mens bilen tar seg av kjøringen. Den vil til og med vaere gløgg nok til å ta en liten omvei til bestemmels­esstedet hvis episoden vi ser på ikke er helt ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway