Ny Vitenskap

Tapte byer

Gamle sivilisasj­oner som forsvant i hundrevis av år.

-

Legendaris­ke oldtidsbye­r som Ayutthaya, Cahokia Mounds og Tenochtitl­án var glemt i hundrevis av år, helt til eventyrlys­tne oppdagere fant dem igjen.

Når et imperium faller, blir arven noen ganger med i dragsuget, gjemt bak tidens slør. Det er mange oldtidsbye­r som har forsvunnet gjennom historien, enten på grunn av ødeleggend­e jordskjelv, plyndrende invasjonss­tyrker eller mangel på naturressu­rser. Noen oldtidsbye­r, som for eksempel Roma og Athen, har hatt sammenheng­ende beboelse siden de ble grunnlagt, og noen av de legendaris­ke byggverken­e, som Colosseum og Panthenon, står fremdeles i dag. Andre byer er dessverre ikke så godt bevart.

Flere gamle sivilisasj­oner var borte fra historiebø­kene i mange år etter at de smuldret bort etter brann eller ble begravet i sand. Fra oppdagelse­stiden (1400–1600) og utover har eventyrere avdekket nesten alle de skjulte hjørnene på kloden og funnet byer som vi en gang bare hørte om i legender. Disse sivilisasj­onene gir oss innsikt i oldtidens levemåter, og med moderne dateringst­eknologi kan vi finne ut når disse byene blomstret.

Restene etter oldtidsbye­ne er fordelt over hele kloden. Ruinene gir oss mulighet til å kikke inn i fortiden og gjør at vi kan forstå hvordan ulike sivilisasj­oner levde og fungerte. Mange av disse stedene er nå beskyttet for å unngå at de går tapt for alltid. Det er umulig å vite, men kanskje finnes det flere tapte byer som ligger og venter på å bli oppdaget?

 ??  ??
 ??  ?? Ayutthayas beliggenhe­t i Sørøst-Asia gjorde at den unngikk konflikter mellom asiatiske, arabiske og europeiske makter.
Ayutthayas beliggenhe­t i Sørøst-Asia gjorde at den unngikk konflikter mellom asiatiske, arabiske og europeiske makter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway