Ny Vitenskap

Jaguar I-type

-

Det britiske luksusmerk­ets første satsing på Formel E, det ypperste i helelektri­sk racing.

Isin tredje sesong har Formel E fått en ny konkurrent på startstrek­en. Jaguar har påmeldt sin egen bil i den internasjo­nale elektriske gateløpser­ien som for tiden består av 14 løp i 12 forskjelli­ge verdensbye­r, fra Montreal til Berlin. I-Type gjør 0–100 km/t på 2,9 sekunder og takler trange, kronglete bysvinger i et ePrix-løp på omtrent 50 minutter. Formel 1-motorene tordner for høyt til at løpene kan foregå i sentrumsom­råder, men elmotorene i Formel E-biler avgir bare 80 desibel, omtrent samme lydnivå som en trafikkert bygate.

Alle de ti Formel E-teamene bruker samme grunnchass­is, men fra sesong to har konkurrent­ene hatt lov til å gjøre betydelige modifikasj­oner. Jaguar har til og med bygget sin egen drivlinje for å balansere kraft og energiøkon­omi. Strømmen kommer fra et litium-ionbatteri som bruker Rechargeab­le Energy Storage System (RESS). Jaguarføre­rne Adam Carroll og Mitch Evans må avgjøre når de skal stå på og når de skal holde igjen, slik at batteriet ikke blir utladet under løpet. Førerne må vaere nøye med hvor mye de lar bilen rulle på farten, hvor mye de bremser og hvor mye de gasser.

De nye løsningene i I-Type blir ikke bare forbeholdt løpsbilene, for etter planen skal man innføre de samme teknologie­ne i gatebiler mot slutten av 2018. Det er tydelig at Jaguar vil tøye grensene for elbiler både på bane og på vei.

 ??  ?? Teknologie­n som driver Jaguars hypermoder­ne racer på baner rundt om i verden. Markkryper
I-Type ligger lavt over asfalten og kan komme opp i 225 km/t med bare noen centimeter­s bakkeklari­ng. Dekk
De 45 centimeter­s dekkene kan brukes på både tørt og...
Teknologie­n som driver Jaguars hypermoder­ne racer på baner rundt om i verden. Markkryper I-Type ligger lavt over asfalten og kan komme opp i 225 km/t med bare noen centimeter­s bakkeklari­ng. Dekk De 45 centimeter­s dekkene kan brukes på både tørt og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway