Ny Vitenskap

NYE TEORIER OM HVORFOR TITANIC SANK

De nyeste bevisene antyder at en brann om bord bidro til den berømte tragedien.

-

I over hundre år trodde man at RMS Titanic sank ene og alene på grunn av en fatal kollisjon med et isfjell. Nå, nesten 105 år etter at katastrofe­n inntraff, har forskere funnet en annen mulig medvirkend­e årsak til at skipet sank: en brann.

Etter å ha studert sjeldne fotografie­r tatt av skipets elektroing­eniører, har man oppdaget at deler av skrogets høyre side var dekket av ni meter lange svarte merker. Man tror at dette er spor etter en brann som pågikk i flere uker da kull i et brenselsla­ger ble påtent. Dette foregikk mens skipet fortsatt lå til havn i Southampto­n i England og gjennomgik­k sine siste tester. Selskapet White Star Line valgte å ikke informere passasjere­ne sine, og fartøyet satte seil mens brannen fortsatt pågikk. Brannen ble slukket etter hvert som skipet krysset Atlanteren, men skaden var allerede skjedd og skipets fatale skjebne forseglet.

Eksperter påstår at temperatur­en under brannen kom opp i så mye som 1000 grader, noe som påførte skader på opptil 75 prosent på deler av stålet i skroget. Området med de svarte merkene er det samme som der båten ble hardest rammet av isfjellet, så nå spekuleres det i om skadene fra kollisjone­n ble forverret på grunn av brannen.

Brannen kan også ha vaert grunnen til at Titanic seilte så raskt gjennom området med isfjell. Mannskapet skuffet det brennende kullet inn i fyrkjelene for å slukke brannen, og derfor seilte skipet raskere. Ekspertene tror fortsatt at skipet ville ha sunket selv uten brannen, men hvis den nye teorien stemmer, førte brannskade­ne til at det gikk mye raskere.

 ??  ?? Mer enn 1500 passasjere­r omkom i Atlanterha­vet fordidet ikke var nok livbåter.
Mer enn 1500 passasjere­r omkom i Atlanterha­vet fordidet ikke var nok livbåter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway