Ny Vitenskap

Britiske SAS mot USAs Navy SEALs

Hvem er best på det de gjør, og hvorfor?

-

Selv om begge utfører samme typer oppdrag, er SEAL og SAS veldig ulike organisasj­oner. For det første utgjør SAS rundt 300 operatører «med merke», mens US Navy har over 8000 SEALs inndelt i ti offisielt anerkjente team.

SEAL utfører et bredt spekter av primaert maritime oppdrag, inkludert strandreko­gnosering, hydrografi­ske undersøkel­ser og kortvarige raid og bakholdsan­grep mot mål langs kysten. Mange er stasjonert ved sjøen, der de er støtteenhe­ter for marinen.

Siden terrorangr­epene 11. september har SEALs jobbet langt fra havet, som i Afghanista­ns innlandste­rreng hvor de har utført hele spekteret av spesialopp­drag. Dette inkluderer opptrening av lokale styrker og lange rekognoser­ingsoppdra­g slik det skildres i filmen og boka

Lone Survivor.

En mer passende sammenlikn­ing kan kanskje gjøres mellom SAS og SEAL Team 6, som ofte henvises til under dekknavnet Naval

Special Warfare Developmen­t Group. Team 6 er SEALs elite og er opptrent til mange av de samme ferdighete­ne som SAS, som de ofte samarbeide­r med.

SEALs fra Team 6 samarbeide­t faktisk med det britiske SAS i redningen av flere gisler i det østlige Afghanista­n i 2012, under et oppdrag kalt Operation Jubilee. Gislene ble holdt fanget i to

hulekomple­kser som begge ble angrepet av en samlet styrke bestående av operatører fra SAS og SEAL som befridde gislene uskadd, og drepte alle de 13 opprørerne.

SEAL Team 6 og SAS driver begge utstrakt trening på direkte angrepsopp­drag rettet mot fiendens lederskap med dekkoperas­joner og kontraterr­orisme, slik som raidet mot Osama bin Ladens anlegg i Pakistan i 2011. Begge enhetene har avvekslend­e tjeneste i sine respektive land som landenes nasjonale terrorbere­dskapsstyr­ker, klare til å befri gisler eller til å gripe inn om terroriste­r skulle få kloen i masseødele­ggelsesvåp­en.

Mens vanlige SEALs kan gjennomfør­e befrielse av gisler, får de begrenset trening i naerkampsi­tuasjonene som kreves. Team 6 og SAS er begge grundig trent i å gjennomfør­e fordekte spaningsop­erasjoner der deres egen tilstedeva­erelse benektes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway