Ny Vitenskap

VIL UNIVERSET RIVE SEG SELV I FILLER?

-

De tre dominerend­e teoriene for hvordan universet vil ende, er: Den store kollapsen, Den store varmedøden og Den store riften. I det første scenarioet har man sett for seg at gravitasjo­nskrefter får universet til å trekke seg sammen og kollapse til en singularit­et–det motsatte av Det store smellet. Den store varmedøden ligger an til å vaere favoritten i øyeblikket. Denne teorien sier at universet vil fortsette å utvide seg mens energien blir spredt tynnere og tynnere utover, til det kommer til et punkt over 100 billioner år fram i tid da alt er så spredt utover at universet blir helt livløst.

Den store riften er den mest dramatiske teorien av de tre. Dette er scenarioet hvor universets akselerasj­on øker og øker uten begrensnin­g. Til slutt vil kraften fra den mørke energien vaere så sterk at den vil overvinne alle fundamenta­lkreftene–inkludert gravitasjo­nskraften og elektromag­netismen. Resultatet er at galakser, stjerner og planeter blir revet i stykker.

Forskere flest mener at Den store varmedøden er teorien som mest sannsynlig vil inntreffe. Men ettersom vi fortsatt ikke forstår mørk energi fullt ut, er Den store riften fortsatt en mulighet–og noen mener at det kan skje allerede om 50 milliarder år.

«Galakser, stjerner og planeter vil bli revet i

stykker»

 ??  ??
 ??  ?? Den store rift-teorien sier at universet vil fortsette å utvide seg stadig raskere og få galakser og selv atomer til å bli revet i stykker.
Den store rift-teorien sier at universet vil fortsette å utvide seg stadig raskere og få galakser og selv atomer til å bli revet i stykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway