Ny Vitenskap

Kunne vi ha bodd på Venus?

-

Det korte og kjedelige svaret er nei. I alle fall ikke ennå. På overflaten er temperatur­en varm nok til å smelte bly, og trykket er 90 ganger sterkere enn på Jorda. Vi ville derfor blitt knust til kokende menneskemo­s i løpet av sekunder.

Men la oss anta at vi i framtiden kan overvinne disse problemene: Hva kan vi da forvente?

Vel, overflaten er helt tørr, selv om vi tror at det kan vaere aktive vulkaner noen steder. Tyngdekraf­ten ligner den vi er vant med, med 90 prosent av Jordas tyngdekraf­t. Luften er riktignok så tykk at det å gå rundt på overflaten vil føles som å presse seg gjennom vann.

Overflaten vil oppleves som et merkelig sted. Ser man bort ifra det fremmede miljøet, vil Sola stå opp i vest og gå ned i øst på grunn av Venus’ baklengsro­tasjon. Og himmelen vil vaere oransjerød i stedet for blå som på Jorda.

Men selv om vi ikke kan leve på Venus, kan vi leve over den. Omtrent 50 kilometer over overflaten er temperatur­en og trykket tilnaermet likt som på Jorda. Alt vi ville behøvd, er drakter til å puste i for å overleve svovelsyre­n. Teoretisk sett kan mennesker bo i svevende byer der, men det har vi foreløpig ikke teknologie­n til–eller ønsket om–å få til.

 ??  ?? «Luften er så tykk at det å gå rundt på overflaten vil føles som å presse
seg gjennom vann» Byer som svever i
skyene, er blitt foreslått som én måte å kolonisere
Venus på.
«Luften er så tykk at det å gå rundt på overflaten vil føles som å presse seg gjennom vann» Byer som svever i skyene, er blitt foreslått som én måte å kolonisere Venus på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway